Стоянка Вълчева

Моето родно село е зелено. Гора, реки, язовир.

Ако гостуваш на Голема Раковица свали часовника си от ръката преди да тръгнеш. Тук той няма да ти е нужен. Дишай росата преди първи петли! Навий си крачолите и влез в барата, както го правеше през ваканциите преди много лета.

Бабите тук ходят със забрадки. Старците се оплакват един на друг в местния хоремаг, а млади хора няма. Те са в София да „изкарват пари”.

Първият ни опит  да получим финансиране от ФРГИ преди 5 години беше неуспешен. В селото се родиха 4 деца за една календарна година и искахме те да си имат детска площадка. Успяхме да осъществим идеята с помощта на доброволци и дарители.

 Днес читалището ни работи по три успешни проекта, за които ФРГИ подаде ръка.

В детски център „Приятели” имаме малчугани, за които читалището не е институция, сграда, а нещо което нося със себе си. Може би…любов. Най-малката ни възпитаничка ме пита по телефона: „Ще имам ли читалище в събота?”

 „Ако всеки направи добро и всеки път то се умножи по две светът ще бъде по-хубав”. Така стартира „Предай нататък”. Този проект беше най-трудният. Българско читалище монтира контейнери, кошчета, табели край бреговете на язовир „Огняново”. Собственикът му МК „Кремиковци” не отговаряше за последиците от замърсяването на водоема. С първата ни еко акция събрахме 500 чували с отпадъци. Преди седмица само 50. Вече имаме много приятели – доброволци, спонсори за събитията. В последната събота на месец август е поредната ни среща.

В нашето читалище има и зала за безплатен спорт. ФРГИ с финансовата подкрепа на „Еврофутбол” сбъднаха мечта на младежи от селото. В един наш склад хлапетата тренираха на саморъчно направена лежанка, лост, тежести. Събраха пари и си закупиха вентилатор за горещите дни. За истинска зала трябваха пари, труд. Днес има фитнес уреди, зала за бокс. И младежите ги пазят, защото се чувстват отговорни.       

От месеци не работя в читалището, за което ви разказвам. Всяка събота обаче съм в детски център „Приятели”, защото е трудно да обясниш на мъниче какво значи напуснал работа. С тях ми е хубаво.

„Предай нататък” продължава като набира инерция с помощта на много доброволци, които обичат природата, а Работилница за граждански инициативи чака хората, които решават, че животът  може да се промени към добро и с една малка крачка от един обикновен човек.

Стоянка Вълчева

Народно читалище" Просвета-1908"

с. Голема Раковица

Сподели!