Днес стартира конкурсът за снимка и есе, с който Фондация „Работилница за граждански инициативи“ търси младежката гледна точка за противодействие на aнтициганизма у нас.

До 31 март 2018 г. младежи от цялата страна на възраст от 13 до 25 години имат възможност да изпращат снимки и есета по темата. Младежите ще кандидатстват в две възрастови групи: от 13 до 19 години и от 19 до 25 години. Кандидатите могат да участват с до три материала в двете категории на конкурса. Един кандидат може да участва с творби и в двете категории. Повече за условията на конкурса, четете тук.

Петчленно жури от журналисти, общественици и експерти по темата ще оцени получените материали. Критериите са оценка са: ясно заявена лична позиция по темата; нестандартен подход към поставения проблем; демонстрирани познания за правата на човека.

Победителите от двете възрастови групи и категории ще бъдат обявени на специално събитие през април 2018 г. в град София. Победителите в категория снимка ще получат предметна награда – фотоапарат, а победители в категория есе – таблет. Най-добрите снимки ще бъдат събрани в пътуваща изложба, която ще гостува в 17 различни български града. А най-добрите есета ще бъдат публикувани на сайта на проект „Въвличане на младежки лидери и учители в противодействие срещу антициганизма в България“: antigypsyism.frgi.bg

От средата на 2017 г. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) работи за промяна на нагласите към ромите и повишаване на чувствителността и нетърпимостта към ежедневната им сегрегация, чрез проект „Въвличане на младежки лидери и учители в противодействие срещу антициганизма в България“. Партньори на ФРГИ са Фондация „Младеново“ и Синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“, а проектът е съ-финансиран от Европейския съюз по програма „Права, равенство, гражданство“.

В рамките на проекта Фондация „Работилница за граждански инициативи“ реализира обучения за противодействие на антициганизма сред 340 учители и 340 младежки лидери от 17 български града. Градовете, в които ще се реализира проекта са: Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Лом, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Шумен. Освен обучение, във всеки един от участващите градове се организира и информационна кампания по темата.

Сподели!