Разговорът ни с Асен Генов, автор и участник в проектите - www.politikat.net  и „Гневните“ бе провокиран от интересът ни към хора с изявена гражданска позиция и отношение към дарителството.

Защо трябва да се отличават проекти свързани с журналистика в услуга на хората?

Не искам да свързвам отговора с получената от мен и моя колега награда. На фона на все по-ниското класиране на България в различни индекси за свободата на словото, очевидно е, че подобна форма на обществено внимание е необходима, за да окуражи положителните примери и практики в тази посока.

Нали такава трябва да е по подразбиране журналистиката – обективна и в услуга на обществото?

Да. За мен, по-важно е не безпристрастието, а свободата да изразиш мотивирано мнение, било то и пристрастно. В този смисъл, актуален е въпросът със собствеността на медиите, политическата и икономическата им зависимост. Отговорът на този въпрос би хвърлил много светлина върху редакционните политики и зависимостите, които журналистиката трябва да преодолява. Така стигаме до един от основните проблеми — автоцензурата. Това е най-тежката и унизителна форма на необективна и манипулативна журналистика.

Трябва ли да съществува фонд, който да подкрепя журналистиката в България?

Според мен, фонд „Валя Крушкина“ е необходим! Нейното име и памет са безспорни в професионалните среди, което задължава и журито да е максимално адекватно в действията и решенията си.

Защо на дарителството се гледа като на „това не е моя работа“ и дали е отговорност на частни лица или корпоративни дарители?

Не мога да обобщавам или да изразявам категорично мнение. Не познавам проблематиката на дарителството, но в личен план считам, че „имащия“ и „можещия“ са морално обвързани с идеята да помагат. Ако говорим за дарителство за обществени каузи, тогава също мисля, че е важно да се подкрепят справедливи каузи. Да се дава възможност на добри неща да се случват въпреки трудностите.

Асен Генов и Константин Павлов са носители на Голямата награда на първия конкурс "Валя Крушкина, журналистика за хората", част от фонд  „Валя Крушкина" на ФРГИ, проведен през 2012-та.

Тази година за втори път на специална церемония ще бъде връчена наградата „Валя Крушкина“.

Елеонора Гаджева, текст

Сподели!