Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като единствен представител на програмата TechSoup за дарения на лицензирани софтуери за България, се стреми да предоставя на своите читатели най-актуалната и полезна информация за приложението им при НПО организациите.

Представяме Ви интересен списък от блога на компанията, свързан с измамите, които дебнат в онлайн пространството.

Социалната изолация по време на епидемията от коронавирус наложи нуждата от адаптиране към дистанционна форма на работа на много от неправителствените организации у нас. Срещите с колеги и партньори вече се осъществяват виртуално, служителите използват както работни, така и лични устройства и почти всички се свързват с интернет в домашните си Wi-Fi мрежи. Заедно с това възникват и нови проблеми за сигурността, които нестопанските организации трябва да имат предвид, за да пазят своите системи в безопасност. Хакери се възползват от настоящата ситуация и атакуват безразборно много потребители чрез различни техники. Ето някои от тях.

Фалшиви имейли

Това е един от основните начини за хакване на компютри и системи. Подтикват към определено действие, като кликване върху връзка или изтегляне и отваряне на прикачен файл. По този начин се инсталират злонамерени софтуери. Целта е да се получи достъп до чувствителна информация, свързана с организационни или дори лични данни.

Съвет: Внимавайте за съмнителни имейли, нетипично съдържание, правописни грешки. Не се доверявайте на съобщения от недоверен източник, които дават информация за COVID-19. Не отваряйте линкове от подобни източници.

В момента има много фишинги, свързани с COVID-19 и други видове измами:

1. Измами с приложения: Измамниците създават и манипулират мобилни приложения, предназначени да проследят разпространението на COVID-19. Чрез злонамерен софтуер компрометират устройствата и личната информация на потребителите.

2. Благотворителни измами: Измамниците събират дарения за лица, групи и области, засегнати от COVID-19.

3. Измами за лечение: Продават се фалшиви лекарства, ваксини и съвети относно недоказани лечения за COVID-19. Съмнителни лица се представят за национални и глобални здравни органи. След това Ви мамят да изтеглите злонамерен софтуер или предоставите лична идентификация и финансова информация.

4. Измами с доставките: Измамниците създават фалшиви магазини, уебсайтове, акаунти в социални медии и имейл адреси, които твърдят, че продават медицински консумативи. Когато потребителите се опитват да направят покупка, е възможно да не получат своята поръчка, но да загубят парите си.

5. Телефонни измами: Измамниците също се свързват с хората по телефон и имейл, като се преструват, че са лекари и болници, които са лекували приятел или роднина за COVID-19 и изискват заплащане за това лечение.

6. Инвестиционни измами: Предлагат онлайн промоции в различни социални медии, твърдейки, че продуктите или услугите на публично търгувани компании могат да предотвратят, открият или излекуват COVID-19 и че акциите на тези компании ще се увеличат драстично като резултат.

Най-добрият начин да защитите себе си и организацията си от фишинг заплахи е да обучите персонала си как да ги разпознава и да се предпазва.

Кликане върху злокачествен софтуер

Идентифицирани са няколко фалшиви карти за проследяване разпространението на COVID-19 по света, които заразяват компютрите на хората с вграден злонамерен код, при кликане върху изображението, за да се отвори.

Никога не кликвайте върху съмнително изображение в реклама, имейл или следвайте връзка. Това важи и за уебсайтовете и винаги е разумно да проверите защитата на URL адреса с надежден сертификат. В повечето браузъри, ако видите червена линия през ключалката, това показва, че сайтът не е защитен и може да съдържа зловреден софтуер.

ФРГИ призовава в дни на изпитание да бъдем по-бдителни и предпазливи. В следващата статия ще Ви разкажем и как да подобрите защитата на системите на вашето НПО.

Сподели!