На 7-ми ноември 2006 г. Фондация “Работилница за граждански инициативи” обяви нов и нестандартен конкурс със заглавието “конкурс за инициативи, които решават конкретни проблеми на хората от дадено село, квартал или град”.

Нестандартното в него беше, че за пръв път оставихме кандидатстващите организации и граждански групи съвсем свободно и самостоятелно да определят тези проблеми, които считат за най-важни и към тях да насочат проектите си.

Нещо повече, за да улесним максимално процеса на кандидатстване, въведохме по-улеснени и по-опростени процедури – отказахме се от стандартните формуляри, както и от изискването да се предоставят допълнителни документи (устав, съдебно решение и т.н.). Единственото, което поискахме, беше организацията или групата да ни изпрати по електронната поща 1 страница описание на своята идея и 1 страница описание на самата организация/група.

Резултатите от този конкурс бяха впечатляващи, дори за нас, които от 1997 г. финансираме малки проекти и местни инициативи. До крайния срок, 1-ви февруари 2007 г., ние получихме 558 проектни идеи от цялата страна. Същевременно, от самото начало ние бяхме обявили, че ще имаме възможност да финансираме до 10 проекта.

Работата по обработката на всички тези проектни идеи и по последващото им оценяване беше наистина огромна. За съжаление немалка част от проектните идеи бяха в повече от една страница или файловете не се отваряха, или не бяха спазени други от формалните изисквания. Това създаде допълнителни затруднения при обработката на документите и доведе до отпадането на доста кандидатури.

От друга страна, самите проекти идеи бяха изключително разнообразни, насочени към различни проблеми, предложени от различни по опит и възможности организации.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

След дълги обсъждания и след един много труден избор, Фондация “Работилница за граждански инициативи” взе решение да разпредели най-добрите проектни предложения в три групи:

1. Програма “Библиотеки за българските училища”
2. Програма “Публични пространства за свободното време”
3. Програма “Живо наследство”


Днес обявяваме имената на петте организации, чиито проекти са одобрени по първата програма – Програма “Библиотеки за българските училища”, както следва:

1. Училищно настоятелство при начално училище „Христо Ботев”, град Пловдив
2. Настоятелство към гимназия „Димитър Маринов”, гр. Вълчедръм
3. Училищно настоятелство „Н. Й. Вапцаров”, с. Селановци, общ. Оряхово
4. Училищно настоятелство при ПГАТ „Цанко Церковски”, гр. Павликени
5. Училищно настоятелство при СОУ “Христо Ботев”, гр. Нова Загора

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

През следващите дни ще обявим и организациите, които ще получат финансиране по другите две програми. Същевременно ще започнем да изпращаме електронни писма на организациите, чиито проекти не са одобрени.

Молим ви, да имате търпение и да изчакате информацията, която ще се появи на тази страница и която отделно ще изпратим на всеки един кандидатствал. Всички организации и граждански групи ще получат лична информация от нас дали са одобрени или не. Това, обаче, е процес, които ще отнеме време и затова се надяваме на вашето търпение.

Благодарим на всички, които проявиха интерес към този конкурс и които представиха своите идеи. Ние наистина съжаляваме, че няма възможност да подкрепим повече от интересните идеи, които бяха представени.

Надаваме се, че в бъдеще ще имаме възможност да работим и с тези от вас, които не са подкрепени на този конкретен конкурс.

Екипът на ФРГИ


Сподели!