223 са постъпилите кандидатури за финансиране на проекти по програма "Живо наследство 2010". Програмата е насочена към подкрепа на инициативи за опазване и представяне на местното културно материално и нематериално наследство с активното участие на местните жители и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.


Конкурсът беше обявен на 20 януари 2010 г. и крайния срок за кандидатстване беше 4 март. Оценката и избора на проектните предложения ще се осъществи на два етапа:

Първи етап: Оценка за съответствие с формалните изисквания на конкурса
Проектни предложения, които не отговарят на формалните изисквания (Word 2003 или по-ниска версия; шрифт Times New Roman, размер 11; резюме на проекта – до 1 стр.; пълно описание на проекта – до 7 стр.; бюджет на проекта – търсена сума до 4000 лева и най-малко 20% от общия бюджет собствен принос и 50% от собствения принос е осигурен в брой; обосновка на бюджета – до 1 стр.; допустимост на кандидата) се отхвърлят и не подлежат на качествена оценка.

Втори етап: Качествена оценка
1) Групата на съветниците на ФРГИ разглежда и обсъжда постъпилите кандидатури и дава своите препоръки за финансиране.
2) Настоятелството на ФРГИ взима окончателното решение за финанасиране.

Проектните предложения се разглеждат от Групата на съветниците на ФРГИ, като критериите за оценка и класиране на проектите са:
а) Съответствие на проекта с целите и приоритетите на програма „Живо наследство” ;
б) Яснота и взаимовръзка между целите, дейностите и очакваните резултати по проекта;
в) Привлечени млади хора, които да бъдат ангажирани с проучването, опазването, развиването и популяризирането на местното културно наследство - оценката ще бъде на база на предоставената информация за очакваното участие на младежите, начина, по който те са привлечени и ролята им в изпълнението на дейностите;
г) Иновативност в дейностите, по оживяване на местното наследство;
д) Ангажираност на общността в дейностите по възстановяване и оживяване на местното наследство – оценката ще бъде на база на предоставената информация за очакваното участие на общността в изпълнението на проекта, както и поетите партньорски ангажименти;
е) Предвдените готови продукти, в резултат на инициативата;
ж) Реалистичност на бюджета и на привлечения принос от организацията-изпълнител и партньорите й;
з) Капацитет на организацията и участниците в екипа за изпълнение на предложения проект на база на досегашния им опит.


График
• Обявяване на резултатите –  след 1 април 2010 г.
• Подписване на договори и начало на изпълнение на проектите – след 10.04.2010 г.

 

Пълен списък с кандидатствалите за финансиране проектни предложения

 

Сподели!