Европейски създатели на цифрови промени бяха наградени на първата виртуална церемония на Meet and Code. 

#Церемония #Победители #Награда

Повече от 740 организации кандидатстваха за участие в тазгодишната церемония по награждаване в опит да развълнуват младежта на Европа в областта на цифровите технологии.

Германия - Валдорф - 12 май 2020 г.: Четири НПО-та бяха наградени за своя труд, креативни идеи и усилия да направят промяна чрез силата на технологиите на тазгодишното събитие Meet and Code. След подробен анализ на стотици кандидатури, 12 квалифицирани екипа бяха избрани от експертната съдийска комисия и поканени да се присъединят към първата виртуална церемония на инициативата.

Създаден през 2017 г., Meet and Code предизвиква интереса на деца, тийнейджъри и млади възрастни към кодиране на софтуер и през цялата 2019 г. програмата за дигитално обучение насърчаваше организаторите да се включват в приятелски състезания, като координират събитията в следните категории: Общност, Rазнообразие, Girls do IT и Код за планетата.

Повече от 80 участници от 31 държави се присъединиха към виртуалните награди, състоящи се от финалисти, партньори, служители и експертни лектори, като те обявиха всеки от победителите в съответната категория с 2000 евро наградни пари.

Тази година победителите в различните категории Meet and Code са:

• Girls do IT:  Германската „Foerderverein der Grundschule am Koppenplatz“ за техните приказки за роботи. Въз основа на историята „Басни за роботи“ на Станислав Лем насърчава ученици на възраст 7–12 години да проектират, изграждат и програмират роботи с герои и да ги представят във видео трейлър. Уникалната комбинация от театър и роботика осигурява лесен и забавен подход за кодиране и поддържа необходимостта от момичета в технологиите.

• Разнообразие: Унгарската „Adj Esélyt Alapítvány“ за инициативата Robotics Offline и Online. Провеждайки се в продължение на два последователни дни, програмата представи основи на кодирането за SEN студенти с подови роботи (офлайн) и Scottie-Go (онлайн). Инструментите също поддържат познавателни и социални умения.

Код за планетата: Полският „Fundacja ArchitectsPL“ за тяхното проектиране и отпечатване на кораловия риф в 3D. При изпълнението на проекта екипът се опитва да възстанови световния океански риф с помощта на коралов дизайн в CAD софтуер и отпечатан с помощта на 3D принтери. Младите студенти бяха поканени да проектират изкуствени рифове, които имитират текстурата и архитектурната структура на естествените рифове.

• Общност: Италианският „Cooperativa Sociale Meta Onlus“ за техния Наръчник за подпомагане на откриването на квартали. Целта е да се преоткриват квартали чрез използване на безплатна платформа за разширена реалност, която включва кодиране на елементи, използващи интерактивни преживявания. По време на събитието децата бяха ангажирани с кодираща дейност, като например рисуване и добавяне на съдържание към поточни диаграми. По-възрастните участници имаха възможност да използват Augmented Reality за първи път, предоставяйки гео-локализиране и тестване на резултатите в реално време.

Създадена и подкрепена от SAP в партньорство с Haus des Stiftens gGmbH и TechSoup Europe мрежа от партньори, Александра ван дер Плоег, ръководител на корпоративната социална отговорност в SAP, спомена по време на събитието, че сега, повече от всякога, деца и млади възрастни се нуждаят да се потопят в дигиталния свят от ранна възраст.

„Програмата Meet and Code създава опит, който насърчава груповото обучение по забавен, интерактивен и вдъхновяващ начин. Имайки предвид извънредните предизвикателства и обстоятелства днес, екипът на Meet and Code реагира бързо, адаптирайки церемонията по награждаването във виртуална платформа, където успяхме да похвалим и наградим участниците за тяхната упорита работа през последните дванадесет месеца, като едновременно с това дадохме приоритет на здравето и безопасността."

Миналата година програмата „Meet and Code“ проведе успешни 1221 кодови събития, които осигуриха финансиране до 500 евро на събитие, давайки възможност за безплатно участие на ученици и деца. „Инициативата е блестящ пример за това как можем да ускорим ангажиментите си към ООН, конкретно цел № 4 - Качествено образование, цел №8 - Достоен труд и икономически растеж и постигаме цел №17 - Партньорства за целите чрез сътрудничество и съвместна работа, за да преодолеем цифровото разделение на Европа “, каза вицепрезидентът на TechSoup Europe Анна Сиеничка.

В заключение Клеменс Фред от Haus des Stiftens добави: „Първата виртуална церемония за награждаване беше просто леко усещане какво да очакваме за Meet and Code 2020. Очакваме с нетърпение да видим как идва светът на виртуалното и онлайн обучение, докато се подготвяме за още една вълнуваща година на развитие на цифровите умения в целия ЕС. “

За да научите повече за тазгодишното събитие Meet and Code или да се включите, посетете www.meet-and-code.org или се свържете и се включете в Twitter, Facebook и Instagram, като използвате # SAP4Good #meetandcode и #codeEU.

Сподели!