Повече от 3 000 ученици от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Срещите са част от инициативата „Журналисти в училище“ на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

13 изявени журналисти, свързани с наградите на името на Валя, влязоха в класната стая, за да отговорят на въпросите: как се разпознават фалшивите новини; кой гарантира обективността на медиите у нас; защо има толкова негативни новини; как се прави репортаж и много други.

Тазгодишното издание на инициативата постави фокус върху медийната грамотност на учениците. Срещите дадоха възможност на участниците да научат как по критичен начин да оценяват същността, похватите и влиянието на медийните послания и продукции.

Инициативата допринася за сформирането на гражданска позиция у подрастващите. Подобни срещи мотивират учениците да са граждански активни, мислещи и питащи.“, коментира след една от срещите Виолета Василева, учител в Първа езикова гимназия Варна.

Срещите с журналистите, свързани с наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ провокират  и интереса на учениците към журналистическата професия. „След тази среща мисля, че искам да стана репортер.“, споделя седмокласникът Васил от основно училище „Васил Левски“, Правец. Убеден съм, че младите хора имат нужда именно от такива уроци, за да получават детайлна информация от професионалисти с опит и богата практика.“, допълва осемнадесетгодипният Мимо Гарсия от столичното СУ „Свети Иван Рилски“.

Тази година се проведе четвъртото издание на „Журналисти в училище“. Инициативата набира все по-голяма популярност в цялата страна. Броят на заявилите желание за среща тази година нарасна с повече от два пъти повече, сравнено с миналата година. Докато миналата година получихме 23 заявки за участие, тази година бяха изпратени общо 49 от 40 населени места в страна. С това съответно се увеличи двойно и броят на проведените срещи и участниците в тях - 12 срещи повече в сравнение с миналогодишното издание на инициативата.

Четвъртото издание на „Журналисти в училище“ се реализира с партньорството на OFFNews.bg, mediapool.bg, БНТ, BTV, Nova TV, Bulgaria on air и BIT.

Сподели!

Свързани статии