На световния ден на психичното здраве – 10 октомври, Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) обявява начало на тримесечна кампания под надслов “Здраве” за набиране на средства в полза на хората, страдащи от неврологични заболявания. Целта на кампанията е да се закупи съвременна апаратура за диагностициране, която да се предостави на Университетска специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум” (УСБАЛНП). Средствата ще бъдат набирани чрез изпращане на SMS с текст DMS zdrave на 17 777 (за всички мобилни оператори) или чрез онлайн дарения на интернет страницата zaedno.bg

Един милиард души в света страдат от неврологични заболявания според доклад на Световната здравна организация (СЗО) – „Неврологичните заболявания – апел към общественото здраве”. Заболяванията варират от главоболие, болки в гърба и невралгии до деменции, Паркинсонова болест и множествена склероза. От неврологични заболявания всяка година умират близо 6.8 милиона души в света.

В България само от множествена склероза боледуват около 3600 души, а всяка година се разболяват нови 80 човека. Заболяването е трудно за диагностициране. То засяга предимно млади хора, между 30-34 годишна възраст. Множествената склероза е хронично, възпалително, демиелинизиращо заболяване на централната нервна система с автоимунна патогенеза и вродена предразположеност.

Болните от неврологични заболявания страдат мълчаливо, най-често в самота. Навременното и прецизно диагностициране на неврологичните заболявания е изключително важно за адекватно им лечение. Съвременната апаратура за диагностициране е необходима също и за превенция и ранно откриване на неврологичните заболявания, при които обикновено обездвижването настъпва неочаквано.

Съпричастност към каузата към момента проявиха Българската национална телевизия, бТВ, ТВ7, ВВТ.

Сподели!