Подкрепа на традиционните ценности в дарителството, отдаденост на социалните каузи за справедливост и социално включване, модели за привличане на дарителски средства бяха сред водещите акценти на провелата се конференция „Местното дарителство - промяна, развитие, енергия”, организирана от Обществен дарителски фонд за Варна. 

България е на 137-о място в света по благотворителност, сочи статистиката. В това отношение сме в края на списъка, сподели пред присъстващите Моника Писанкънева - Мениджър Развитие на филантропията към Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тя представи пред участниците във форума модели на активно включване на малки, средни и по-големи дарители в стратегическо местно дарителство. 

Кризата и административния рекет, както и неуредените правила само за една година стопиха с 35% даренията. Ако през 2011г. българите са дарили общо 104 мил. лв. за различни каузи ( вкл. sms кампании), то през 2012г. парите са намалели драстично. Това коментира проф.Анелия Клисарова, зам. -управител на УМБАЛ  „Св.Марина” и доскорошен ректор на Медицинския университет във Варна по време на конференцията. 

Присъстващи се обединиха около необходимостта от законодателни промени за стимулиране на дарителството, които включват уеднаквяване на данъчните облекчения за дарителите, ясни правила и контрол върху публичните кампании, механизми за  взаимодействие между институциите и организации, работещи с дарители с цел ефективно и прозрачно изразходване на средствата за каузи, които не просто запълват празноти в държавната или общинска политика, а които водят до социална промяна, до промяна в общността, в която живеем. 

Конференцията се организира в рамките на проект „Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд за Варна” с финансовата подкрепа на Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Фондация „Чарлз Стюърт Мот”

Сподели!