Традиционно събитието бе със състезателен характер, а близо 200 ученици, водени от своите 43 ментори, демонстрираха уменията си да програмират роботи.

Развойният център на SAP в България, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“, за осма година организират ученически фестивал по роботика, като заключително събитие на програма „Роботика за България“. Фестивалът се проведе на 3-ти юни в Националния дворец на културата. Участниците в състезанието трябваше да докажат, че изработените от тях роботи могат да участват в различни дисциплини и предизвикателства, включително битки между роботите, състезания на лабиринти и задачи, които изискват технически умения и креативно мислене.

Право на участие във фестивала получиха общо 36 отбора от 20 училища в 14 града от страната. Финалистите бяха предварително селектирани измежду всички отбори, които в периода от януари до май са изпълнявали успешно различни мисии и задания с подкрепата на своите преподаватели-ментори.

Image.jpeg

Специално жури внимателно проследи и оцени всеки един от отборите, разпределени по категориите SPIKE, EV3 Premier, EV3 div A, EV3 div B, Arduino. Финалното класиране на отборите в челната тройка за всяка категория е публикувано по-долу.

С всяка изминала година интересът на учители и ученици към програма "Роботика за България" се засилва. За 8 години над 250 учители от повече от 100 училища и учебни центрове в 54 населени места в България са регистрирали над 80 ученически отбора по роботика. През есента се очаква да стартира новият сезон на програмата.

Image-1.jpeg

--

КРАЙНА КЛАСАЦИЯ НА ОТБОРИТЕ

  • Награда в дивизия EV3 Premier

Първо място: ROBO PRO

Второ място: mivkA

Трето място: PowerVortex

  • Награда в дивизия SPIKE

Първо място: Robot-Ino

Второ място: RoboCR

Трето място: : SuperPowerRobotec

  • Награда в дивизия EV3 div A

Първо място: Robo vikings

Второ място: Bug Slayers

Трето място: Робо_Катерици

  • Награда в дивизия EV3 div B

Шампион: UNIMATE_72

  • Награда в дивизия Ардуино

RoboLab

--

Програма „Роботика за България“ е по идея и инициатива на развойния център на SAP в България. Реализира се за осма поредна година в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на ученици между 10 и 16 годишна възраст към науката и технологиите.

За изпълнението на зададените цели, организаторите осигуряват подкрепа на мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като осигурява оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика.

От старта през 2015 досега в програмата са се включили близо 2500 ученици от цялата страна.

Сподели!