Годишните награди за журналисти „Валя Крушкина -  журналистика за хората“ са учредени на 11 септември 2012 г., като част от Фонд „Валя Крушкина“ в памет на обичаната българска журналистка, починала  през юни същата година. Членове на журито са представители на различни български медии, знак за това, че голяма част от медиите в България искат да се обединят в подкрепа на каузата на обективната журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората.

Целта на наградите е да отличат примери за отговорна, обективна журналистика. В конкурса могат да участват журналисти от печатни и електронни медии, интернет сайтове, както и представители на гражданската журналистика.

Наградите имат финансово изражение. Носителят на голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито. Тя е на стойност 1000 лева, а четирите награди, са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители.

В продължение на един месец, до 15 октомври 2012, журналисти от различни български медии ще могат да бъдат номинирани  за награди в 4 категории:

  • Печатна медия,
  • Електронна медия,
  • Онлайн медия
  • Млад журналист.

Голямата награда "Валя Крушкина" е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат  или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост и др. 

Кой може да кандидатства:

Български журналисти от различни медии, издавани в България или чужбина - журналисти от печатни медии - вестници, списания, журналисти от електронни медии - радио, телевизия, журналисти от информационни сайтове и агенции, както и журналисти на свободна практика и блогъри. 

Участниците в конкурса могат да бъдат номинирани от трети лица, както и да се самономинират.

 Как може да се кандидатства:

Участието в конкурса става чрез попълване на прикачения тук формуляр, в който освен кратко представяне на кандидата трябва да се включи и резюме на материала/ите, с които е номиниран или се самономинира за участие в конкурса. Резюмето трябва да е до 500 думи. Самият материал също трябва да бъде представен или като прикачен файл или като линк.

Други условия:

Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в определен период  – една година назад (от 11 септември 2011 до 11 септември 2012 година)

Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала. 

Възрастта на номинираните за наградата „Млад журналист“ към 11 септември 2012 година не би трябвало да надвишава 28 навършени години.
 

Критериите за оценка на представените в конкурса материали са:

  • да представят обективно и широко на конкретен казус;
  • широко и нестандартно отразяване на конкретен казус;
  • анализ на проблем от обществено значение (социален, криминален, образователен, икономически);
  • лично мнение, базиращо се на конкретен казус, но с ясно изразена лична позиция по проблема;
  • материал по конфликтна тема, по която или няма публикации, или са твърде малко;

Кандидатурите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от изявени журналисти и общественици: Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда), Валерий Тодоров (БНР), Веселин Стойнев (в."Труд"), Веселина Седларска (списание „Тема”), Виктор Николаев (бТВ), Владимир  Йончев (OFFRoad-Bulgaria.com), Вяра Анкова (БНТ), Димитър Манолов (КТ „Подкрепа”), Живко Георгиев („Галъп”), Любослава Русева (reduta.bg), Милена Цветанска (БНТ), Николина Димитрова (Bulgaria On Air), Силвия Великова (БНР),  Пролет Велкова (Дарик Радио), Стояна Георгиева (Медиапул).

Попълнените формуляри с номинации, изпращайте  на електронна поща konkurs@wcif-bg.org

Крайният срок за конкурса е 15 октомври 2012, 18:00 часа.

Връчването на наградите ще се състои на специална церемония през месец ноември 2012 година. 

Сподели!