В продължение на един месец - от 11 септември до 20 октомври 2015 г., журналисти от различни медии ще могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 6 категории: Печатна медия, Радио, Телевизия, Онлайн медия, Снимащ журналист и Млад журналист.

Фонд „Валя Крушкина” при Фондация „Работилница за граждански инициативи” за четвърта поредна година организира журналистическия конкурс „Валя Крушкина – журналистика за хората”. Целта на конкурса е да отличи журналисти с активна позиция, която отстояват в името на гражданите.

В четвъртото издание на конкурса разделяме категорията „Електронни медии” на „Радио” и „Телевизия”, с оглед на по-справедливата оценка, предвид различната специфика на двете медии. Преименуваме и категорията „Фотография и операторско майсторство“ на „Снимащ журналист“.

В конкурса могат да участват български журналисти от медии, издавани в България или чужбина: журналисти от печатни медии - вестници, списания; журналисти от електронни медии - радио, телевизия; журналисти от информационни сайтове и агенции; журналисти на свободна практика и блогъри, както и представители на гражданската журналистика. Задължително условие е материалите да са на български език.

Участието в конкурса става чрез попълване на формуляр, в който освен кратко представяне на кандидата трябва да се опишат мотивите за номинацията. Материалите  трябва да бъдат представен или като прикачен файл, или като линк. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участв,а да са авторски и да са публикувани в рамките на последната година - от 11 септември 2014 до 11 септември 2015 година. Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала.

Носителят на Голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито измежду номинираните. Тя е на стойност 1000 лева и е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат  или промени в законодателството, за журналистическа доблест и смелост.

Останалите шест награди, са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители. Средства, останали от дарителската акция за лечението на Валя Крушкина, са в поимения фонд и се  изразходват единствено в съответствие с Правилника за работа на Обществения съвет на Фонда и след гласуване на членовете му.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от изявени журналисти и общественици.Членове на журито са Мария Чернева (БНТ), Силвия Великова (БНР), Росен Цветков (BTV), Стояна Георгиева (Mediapool), Владимир Йончев (OFFNews), Калин Първанов, Николина Дмитрова (Bulgaria on Air), Пролет Велкова (Дарик), Юли Кривошиев (телевизионен оператор), Полина Паунова (Mediapool), Петьо Цеков (Сега), Надежда Чипева (Капитал), Живко Георгиев и Антоанета Цонева.

Основните критериите за оценка са: обективност, нестандартно отразяване и аналитичност.

Крайният срок за изпращане на номинациите е  20 октомври 2015, 24:00 часа, Номинациите се изпращат на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org. 

Връчването на наградите ще се състои на специална церемония през месец ноември 2015 година.

Три години след основаването си, Фонд „Валя Крушкина“ прави промени в своя Обществен съвет.  Теодора Тодорова, Константин Кисимов и Дмитър Анестев напускат съвета. Фондът им благодари за техния принос за популяризирането на каузата за журналистиката с човешко лице. Новите членове са Росен Цветков и Надежда Узунова.

Сподели!