Българският букмейкър „Еврофутбол” откри изложба на аксесоари с мъниста и плетива на една кука в село Дългач, община Търговище, в народно читалище “Съгласие”, на 10 юли. Инициатива се осъществи в партньорството с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), като част от кампанията “Живо наследство” от проекта “Печелиш и помагаш” на “Еврофутбол”.
В салона на читалището момчетата и момичетата от селата Дългач и Надарево бяха подредили създадените от тях накити, украси от мъниста – гривни, торбички за мобилни апарати, герданчета и плетени на една кука и игла – салфетки, кърпички и дантели. Младите хора показаха на присъстващите продуктите на своите умения за изработване на традиционни за местното българо-мохамеданско население предмети.

„Много ми беше интересно и забавно да си направя торбичка от мъниста за мобилния апарат. Даже мама не искаше да повярва, че сама съм я направила” – сподели Ширин от село Надарево. Групата за фолклор към читалище „Съгласие” поздрави присъстващите на изложбата с народни песни.

Инициативата за съхраняване на традициите в плетенето и везането в селата Дългач и Надарево е един от 15-те проекта, избрани с конкурс, в кампанията „Живо наследство” на „Еврофутбол”. За втора поредна година компанията финансира проекти, които възстановяват и съхранявават фолклорното и културно богатство на България. Обединяват се и се възраждат традициите на нашите предци и историческото ни богатство, голяма част, от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика.

За контакти:
Дирекция “Връзки с обществеността”
Тел.: 02/ 81 89 126


Сподели!