През 2020 г. в Дирекция „Социално подпомагане“, Пазарджик постъпва 17-годишната М.Г. Момичето има дете на година и половина, с което впоследствие са настанени в Звено „Майка и бебе“, София, откъдето всъщност са. Скоро служителите разбират, че майката е бременна повторно в петия месец. Така на 24 юли на бял свят се появява второто ѝ дете.

М. Г. и нейната сестра са били осиновени, но отношенията в семейството са силно обтегнати. Младата майка не среща подкрепа от страна на своята осиновителка, когато забременява с първото си дете. Тя така и не успява да приеме ранната бременност на момичето и то от момче с ромски произход. Осиновителката не иска майката и бебето да живеят в дома ѝ. М.Г. поддържа контакт само с осиновителя си, но не желае той да научава за второто бебе, тъй като се страхува, че и той ще я отхвърли. Подтикната от неразбирателствата в семейството си, още в крехка възраст М.Г. е открила своите биологични родители, но е останала разочарована и не контактува с тях.

Бащата на двете деца е в затвора. М.Г. споделя, че той е пътувал много извън страната, а впоследствие се оказва замесен като подставено лице в незаконни дейности.

Специалисти започват да работят с младата майка за развитие на родителските ѝ умения. ЗМБ активно съдейства на момичето да завърши образованието си във вечерна гимназия. За нея и за останалите учащи майки са осигурени учебни работни места в звеното, самостоятелен интернет за онлайн обучението. За голямото дете е осигурено място в учебно заведение. Започва и медиаторска дейност между младото момиче и осиновителите ѝ. След съгласие от страна на младата майка, родителите ѝ научават за своето второ внуче. Бащата с радост приема да се вижда с М.Г. извън семейното жилище и да ѝ помага финансово.

Благодарение на програма ИРИС, майката получава памперси, пюрета, мокри кърпи, маски, ръкавици, дезинфектанти, лекарства, изследвания, козметика и други, съобразно потребностите на децата и на нея самата. Бебето преминава и през пълни изследвания поради подозрения за проблеми в развитието.

От края на март 2021 г. младата майка живее в самостоятелна квартира заедно с двете деца, като нейният баща се ангажира с наема на жилището. М.Г. е щастлива и е подобрила отношенията с близките си. ЗМБ продължава да поддържа връзка с майката и да я напътства и консултира, а чрез програма "ИРИС" тя получава всички необходими пособия за нуждите на двете си дечица.

Сподели!