Програма "ИРИС" подпомага проект на Звено „Майка и бебе“. Благодарение на този проект, една млада майка, пострадала от домашно насилие, получава съдействие за справяне с насилника, както и подкрепа в грижите за своето дете..

Алекс е талантлива приложна художничка и има дете на 2 години и половина. Съдбата обаче се отнася твърде сурово с нея. Бащата на детето напуска живота им без обяснение и ги оставя сами. След време Алекс вярва, че отново е открила любовта и заживява с друг мъж на семейни начала. В началото той приема добре детето ѝ и тя вярва, че могат да заживеят като семейство, но не подозира за кошмара, който ѝ предстои да преживее.

След време новият ѝ приятел започва да проявява нервност, невъздържаност и агресия, като често отстъствал от вкъщи без да дава обяснения. След време Алекс установява, че той употребява наркотици. Това нейно разкритие допълно усложнява отношенията им. Той спира да се крие, докато приема наркотици, като го прави дори пред малкото дете. Скандалите им с Алекс са ежедневни, а синът им става свидетел и на тях. Един ден се стига до жесток скандал, в който мъжът, под въздействието на наркотиците, започнал да души Алекс с колан около врата. Насилието продължава с побой и влачене по земята.

Мотивирана да устрои живота си сама с детето, вместо с насилник до себе си, Алекс се обръща към звено „Майка и бебе“. Тук ѝ е осигурен подслон и защитена среда, както и подкрепа с индивидуална психо-социална работа за преодоляване на кризата от насилието. Съдействано ѝ е за работа според специалността ѝ, която тя приема веднага, както и за бърз прием на детето в детска градина. Оказва ѝ се допълнително съдействие в справянето с набезите за контакт от страна на нейния насилник.

Освен с индивидуалната работа, чрез проекта Алекс е подкрепяна редовно с памперси, мокри кърпи и трайни хранителни продукти. Осигурени са медикаменти както за боледуващото понякога дете, така и за нея, тъй като тя страда от базедова болест (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза) и е на поддържащо лечение. Работата по случая продължава и след проекта.

Програма „ИРИС“, подкрепя проекти на граждански организации, читалища и инициативни групи в помощ на засегнати от COVID-19 уязвими деца и техните семейства. Програмата е създадена по инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Управлява се от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!