През 2020 г. в Звено „Майка и бебе“ София, със заповед от Дирекция „Социално подпомагане“ Лом, е приета непълнолетната К.А. По това време момичето е бременно в осмия месец.

От историята ѝ става ясно, че тя произлиза от нестабилно семейство с родители, които многократно се разделят и събират през годините. Майката губи родителските си права над К.А., тъй като я е принуждава да подаде неверен сигнал за насилие от страна на бащата. Жената заминава да работи в Италия, а младото момиче остава при баща си. К.А. израства под грижите на баба си и дядо си, но спомените ѝ за възрастната жена не са добри. Бабата често я обиждала, което накарало подрастващото момиче да напусне дома си едва на 14-годишна възраст.

Така се запознава с бащата на своето бебе. Той живеел сам и се грижел за двете си по-малки сестри. В началото работел, но скоро започнал да злоупотребява с марихуана. Службите извели от дома му двете сестрички, а К.А. поискала да бъде настанена в Център за настаняване от семеен тип. Момчето обещало да се промени и заминало да работи по морето. Обнадеждена от обещанието, К.А. избягала от центъра и заминала при него. Там разбрала, че той продължава с употребата на марихуана и се върнала обратно в центъра, където станало ясно, че е бременна.

На 28.03.2020 г. К.А. станала майка на напълно здраво момченце. Специалисти започват работа по развитие на родителските ѝ умения. К.А. продължава своето образование в Професионална гимназия „Найден Геров“ – Лом. От Звено „Майка и бебе“ и Фондация „Асоциация Анимус“ подпомагат активно обучението на К.А. Осигурени са ѝ допълнителни уроци по английски език на място в звеното, закупени са ѝ всички необходими учебници и помагала по предмета, присъединена е към онлайн групови обучения по различни дисциплини. Целта на всички тези мерки е да подпомогнат момичето за изпитите ѝ в самостоятелна форма на обучение.

През септември 2020 г. младата майка среща любовта. Момичето има желание да заживее с новия си приятел, веднага след като навърши пълнолетие. По нейно желание са приложени медицински предпазни средства срещу забременяване.

Към днешна дата младото момиче вече живее с приятеля си и заедно отглеждат малкото момченце. Продължава подкрепата с психосоциални консултации, посредничество и патронаж, с всички видове хуманитарни и социални материали за нея и детето. Наред с това младата майка получава подаръци за своето бебе – комбинирана детска количка, столче за хранене, бебешка вана, матрак за детско легло, дрешки и бебешка козметика.

Младата майка вече е спокойна и за пръв път чувства, че има истинско семейство.

Сподели!