През юни 2021 г. в звено „Майка и бебе“ постъпва Мария – 35-годишна жена, насочена от дирекция „Социално подпомагане“ – Красно село. Жената е бременна в 6-и месец, а нейният съпруг и бъдещ баща на бебето е с 10 години по-млад от нея. Двамата не са в добри отношения.

Мария е диагностицирана с психично заболяване от 2008 г., първоначално с шизофрения, а след това диагнозата е променена на биполярно разстройство. Тя обаче не се чувства болна и смята, че диагнозите ѝ са неверни, поставени по вина на майка ѝ. Мария упорито отхвърля диагнозата, пише книга за своя живот и иска ясно да докаже на света и бъдещата си дъщеря, че не е луда.

Бъдещата майка не желае и да ѝ се издава решение на ТЕЛК, като настоява да работи и да се издържа сама, вместо с пенсия. В момента обаче тя няма работа и няма как да получи майчинство чрез НОИ. Няма как лесно да получи такова и чрез ДСП, тъй като съпругът ѝ не ѝ дава документи за свой или липсващ доход.

По нейни думи съпругът ѝ злоупотребил с нея като я накарал да подпише за няколко бързи кредита за над 30 000 лева. Освен това той взел и много телефони, чиито сметки също вървят на нейно име. Отделно от всичко, той не проявявал уважение и упражнявал психическо, а понякога и физическо насилие над нея.

Мария има родители, които са разделени, но не са разведени. И двамата обаче не я искат в дома си и практически я изключват от живота си. Мария изпитва непоносимост към майка си, но от друга страна именно тя ѝ помага като ѝ изплаща кредитите и сметките за телефоните. Майка ѝ има и апартамент, който отдава под наем, а Мария се надява да се нанесе в след раждането. Това обаче не влиза в плановете на майка ѝ.

По случая е положена изключително много психо-социална работа с жената. Мария постига равновесия на духа, става по-сговорчива и изпълнителна и дори частично приема майка си. Тя, от своя страна, не иска да се среща с дъщеря си и се стреми да избягва конфликти с нея и прави странни грешки, които вредят на емоционалното състояние на Мария и изключително затрудяват процеса.

Отхвърлена от роднините си и измамена от съпруга си, в звено "Майка и бебе" е осигурено стабилно островче за жената и чаканото бебе. На нейно разположение са специалисти по психично здраве, както и всичко необходимо за раждането и посрещането на нов живот - препарати, дезинфектанти, облекло, обувки и други, осигурени по програма „ИРИС“ към Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Днес работата по случая продължава. Мария посещава църква всяка седмица, два пъти месечно ходи на гинеколог и веднъж месечно - при психиатър. По негови думи състоянието ѝ е като в ремисия и ѝ предписва лекарства, но тя отказва да взима такива по време на бременността. Въпреки това тя показва изключителна отговорност към бъдещото си дете и има всички изгледи тя да бъде успешна майка.

Сподели!