Добрите примери имат силата да заздравяват душевните рани, третирани дълги години с предразсъдъци и стереотипи, вместо с разбиране и толерантност, особено по теми, които често биват определяни като „чувствителни“. Ние от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ /ФРГИ/ знаем това!

Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ще ви споделим няколко истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България.

Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави, има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Представяме Ви Катерина, която e от Украйна, Киев и живеe в България повече от 6 години.

Тя е социолог, социален работник. В Украйна работи по специалността си в социална служба за младежи. После дълго време се занимава с подбиране на индивидуални пътешествия в туристическа агенция. Избира Бъгария заради своя съпруг, който решава да работи тук. Идват заедно с дъщеря им, а преди да се преместят, никога не е била в България. За нея знаех само, че има хубави плажове на морето. Това е.“ - споделя Катерина.

В началото тя изпитва големи трудности, тъй като се определя като човек, който трудно се адаптира. Започнала да учи езика навсякъде, където може да намери курсове и случайно попаднала в център по сугестопедия. Там започнала любовта: „Влюбих се в страната, в езика, в културата и традициите, в хората. Имах прекрасен учител, който през своята любов към България успя да ни научи да обичаме тази страна.“

Цели 5 години Катерина не можела официално да работи заради статута си (събиране за семейство), докато съпругът ѝ не получи статут за постоянно пребиваване. Младата жена идва в Каритас България по покана на неин приятел, за да покаже с техники и инструменти за работа с кожа (хобито ѝ), по повод дарение от кожа, с която не знаели как да работят. Известно време след това ѝ предлагат да координира социалното предприятие „КаритАрт“ на Каритас София, което работи в подкрепа на уязвими групи хора. Трудностите в работата идват единствено от нейното притеснение, че не се справя добре, но екипът я приема безпрекословно и винаги ѝ дават нужните насоки. „Тук работят хора с отворени сърца, затова няма как да се случи друго." – споделя за своите колеги.

Катерина е изключително щастлива от работата си, вижда я като място за реализация на творческия си потенциал, място, на което може да научи много нови неща, да помага на други хора да си намерят доход, да се социализират и да се адаптират в страната. Нейната мечта е предприятието да се развие, да дойдат повече хора, да станат по-разпознаваеми, да могат да работят с повече уязвими групи хора, за да подпомагат и тях в тяхната социализация и развиване на умения.

Проект MIraGe е тригодишен проект, съфинансиран от Европейския съюз (Фонда на ЕС за убежище, миграция и интеграция), реализиран от 12 партньорски организации от 8 Европейски държави (България, Швеция, Италия, Франция, Австрия, Кипър, Румъния, Унгария).

Сподели!