Конкурсът на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ приключи на 28 юни. Продължилата над месец кампания по набиране на проектни предложения, приключва с общо 139 подадени кандидатури.

Граждански организации от 66 населени места от 25 области на страната изпратиха своите идеи за проекти в трите тематични области на конкурса. Получените проекти по области са както следва - Околна среда – 35, Образование – 66, Култура и историческо наследство – 38. Списък на кандидатите можете да видите тук.

„За нас отговорността е ключов приоритет, залегнал в основата на бизнес модела на Лидл, който намира израз във всеки аспект на нашата дейност, включително в грижата за обществото и създаването на условия за по-качествен и пълноценен начин на живот. Щастливи сме, че отново толкова много граждански организации са подготвили проекти с мисъл за развитието на регионите си и че припознаха „Ти и Лидл за по-добър живот“ като надежден партньор, с който да постигнат устойчиви резултати. “, каза Елица Георгиева, ръководител “Корпоративни комуникации”, Лидл Българи

Получените проекти ще се оценяват на три етапа. Първият етап предвижда проверка по административните критерии. Проектите, които покрият изискванията, ще преминат в следващите два етапа на оценяване – от жури с опит и експертиза по тематичните области на конкурса, местното развитие, оценка на проекти и от служители на Лидл България. Одобрените за финансиране организации ще получат финансиране в размер до 10 000 лв., като те трябва да реализират своя проект в срок от 8 до 12 месеца.

„Гражданската енергия е важна за подобряване качеството на живот на хората и финансираните през последните години инициативи по програмата „Ти и Лидл за по-добър живот“ го доказаха със своя реален принос за развитието на съответните населени места. Отчитаме като положителна тенденция факта, че дори в година на сериозна здравна криза и икономически трудности, гражданите от 66 населени места, обединени в своите организации, търсят и предлагат решения на проблемите в различни области на своя социален живот. “Ти и Лидл за по-добър живот“ е чудесен пример за отговорна дарителска програма, една от целите на която е да популяризира именно идеята за активно гражданско участие като средство за подобряване на обществената среда и за решаване на социално значими проблеми и това отвъд сумите, разпределени до момента, я прави още по-ценна за гражданите “ каза Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Припомняме, че средствата, с които ще се финансират одобрените проекти, бяха събрани в периода от 13 май до 10 юни включително, като Лидл България дари по 3 стотинки от всеки издаден касов бон.

Инициативата се реализира за четвърта година в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Сподели!