Приключи поредното издание на програма „Роботика за България“. Поради епидемиологичната обстановка и продължаващите неясноти около ситуацията с COVID-19, организационният екип взе решение, основано на грижата за здравето на всички участници в програмата. След като пъроначално отложи финала от месец юни за септември бе взето решение да се отмени присъствения финал.

Крайното класиране на участниците е направено на базата на предаденото виртуално Задание 4, тъй като броят на участвалите в това задание тази година е по-малоброен: 10 отбора в дивизия Премиер, 11 отбора в дивизия А и 5 отбора в дивизия Б.

Победителите в трите дивизии са както следва:

Дивизия Премиер

Първо място

PhoenixBots, Русе - ПМГ "Баба Тонка"

Ментори: Донка Симеонова; Снежана Тодорова

Второ място

Vendom Genesis, София - СПГЕ "Джон Атанасов"

Ментори: Максим Алиев; Иван Кирилов

Трето място – два отбора

PYROBOTIX, Лом - ПГ "Найден Геров"

Ментори: Данаил Манолов; Марияна Кадамяр

Titans, Видин - ПГ "Проф. Д-р Асен Златаров"

Ментори: Десислава Цокова, Витко Витков

Дивизия А

Първо място

Vendom Genesis JR, София - СПГЕ "Джон Атанасов"

Ментори: Милена Гошева; Грета Райковска, пом.м. - Цветан Толев; Руслан Пешев

FourBit, Видин - ПГ "ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ"

Ментори: Десислава Цокова; Витко Витков

Трето място – два отбора

Robot-Ino, Бургас - ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“

Ментори: Полина Димитрова; Таня Сребрева

Kinder Coder, Свиленград - Киндер Кодер - Частен кръжок по програмиране Таня и Недялко Козалиеви

Дивизия Б

Първо място

RoboCR, Бургас - ОУ „Александър ГеоргиевКоджакафалията“

Ментори: Полина Димитрова; Таня Сребрева

Второ място

Vesi'sAngels, Бургас - ППМГ “Акад. Никола Обрешков”

Ментори: Таня Евтимова; Весела Вангелова

Трето място

Cubes++, Добрич - ПМГ „Иван Вазов“

Ментори: Светлана Василева-Бояджиева; Венета Егова

Списък с всички класирани и наградени можете да намерите в прикачения файл по-долу.

В сезон 2019/2020 г. бяха създадени общо 107 отбора, от които 96 се регистрираха за състезанието, а 71 са предали поне по едно задание, въпреки усложнената ситуация. Над 30 са обучените нови ментори, които се присъединиха към други над 100 активни ментори-учители, които продължават повече от 2 години в програмата. Новите учениците, които се включиха в изданието тази година са над 400, а за първи път порасналите бивши състезатели се включиха като ментори и съдии в състезанието.

Благодарим на всички за мотивацията и усилията да работят в изключително трудна ситуация на извънредно положение и всеобхватна криза. Поздравления на най-упоритите и на победителите!

Програмата „Роботика за България“ стартира през 2015 г. и до момента благодарение на нея повече от 200 учители от страната са обучени както в областта на роботиката, така и в придобиването на редица меки умения. В програмата са включени над 1500 ученика от близо 80 училища от 50 различни села и градове в страната. Участието в отборите по роботика насърчава интереса на учениците към науката и технологиите и им предоставя възможност да работят в екип като истински изследователи

Програмата „Роботика за България“ е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Целта е да се стимулира интереса на учениците от 10 до 16 годишна вързраст към науката и технологиите. Програмата се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ), по идея и с подкрепата на развойния център на SAP в София.

Прикачени файлове

Сподели!