Елисавета Желязкова от Варна отглежда сама момиченцето на дъщеря си, което се ражда с вродена аномалия: хидроцефалия и синдром на Денди Уокър. Увреждането е причината дъщерята на Елисавета да изостави момиченцето си. Баба й обаче не позволява то да бъде дадено в дом и сама поема грижата за момиченцето.

Следват трудни периоди на скъпи мозъчни операции, животоспасяващи. Синовете на Елисавета помагат със средства и тя взима заем, който още изплаща, тъй-като мозъчната операция на момичето е струвала над 8000 лв.

Заради нуждата от специфични грижи се налага да напусне работа и да се грижи за детето и до ден днешен. Момиченцето сега е в 5-ти клас и учи в общо-образователно училище във варненския квартал Владислав Варненчик.

Елисавета няма пенсия, тъй като не е могла да натрупа необходимия трудов стаж. Тя и детето живеят с 300 лв. на месец, помощи и добавки от държавата.

Помага им Отец Михаил от Храм „Свети Андрей Първозвани“. Той се свързва Фондация „ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД ЗА ВАРНА“, за да предложи семейството за подкрепа по проект "Глобални предизвикателства - местно решение - заедно за бъдещето!", финансиран по програма "ИРИС".

Бабата мечтае да има средства да отгледа спокойно момичето, то да завърши училище и един ден да постъпи в университет. Елисавета споделя, че лекарите не са давали надежда за живота на малката, но благодарение на грижите й и вярата в Бог, момиченцето е добре и учи в нормално училище.

За личната история на Елисавета и нейната внучка беше излъчен репортаж по БНТ.

С подкрепата на юридическия експерт към проекта, бяха подготвени документи на семейството, с които то да кандидатства за еднократна социална и здравна помощ от Общински съвет Варна.

Сподели!