На 6 октомври в народно читалище „Съзнание 1926“ - гр. Белослав бе премиерата на документалния филм за Верненско-Белославския езерен комплекс - „Огледалото“. Филмът представи една история за приказно минало, противоречиво настояще и неясно бъдеще на езерата. След прожекцията се проведе дискусия, в която участва екипа, реализирал продукцията. Срещата се реализира по проект "Варненското езеро - огледало на екологичното състояние на региона". Проектът се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

100 години след прокопаването на канал, свързващ Гебеджанското (Белославското) езеро с Варненското, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие повдигна дискусия за пагубното индустриално и битово замърсяване на езерата през последните десетилетия. В читалище „Съзнание 1926“ в град Белослав се проведе среща с обществеността, по време на която се състоя и премиерата на филма „Огледалото“. Целта на лентата е да информира за екологичните проблеми и да промени нагласата, че замърсяването на езерото и на черноморското крайбрежие е проблем, който трябва да решават само институциите.

До окончателното прокопаване на канала, Белославското езеро е било сладководно и пълно със сладководни риби и раци, предмет на интензивен риболов, а гебеджанските раци били прочути. Сега, когато в езерото има все повече замърсители, най-вече от хвостохранилището на „Соловей соди“ и от Провадийска река, отговорността за запазването на тръстиковите масиви, като естествен филтър на езерата, е огромна.

Община Белослав притежава 530 дка терени с тръстика, които държат опасните отрови, идващи от хвостохранилищата и от река Провадийска, и не позволяват да навлязат в Белославското и Варненско езеро. „Много вярвам, че общината никога няма да продаде тези масиви, за да бъдат те естествения пазител на чистотата на езерото“, заяви по време на дискусията Данко Калчев, собственик на Музея на стъклото и Музей подводница „Слава“ в Белослав. Той разказа пред присъстващите за срещата си с индианците от езерото Титикака преди 5 години, които обикаляйки Варненското и Белославско езеро, казват: „Пазете тръстиките – те са белите дробове на вашите езера. Колкото повече тръстика имате, толкова по-хубаво и по-чисто ще бъде вашето езеро.“

От няколко години във водите около Музея подводница „Слава“ се наблюдават множество пасажи от дребни рибки. Данко Калчев и съгражданите му се надяват това да е знак за възобновяването на животинския свят в езерото. Една от причините за това притокът на кислород след удълбаването с икономическа цел на канала море – езеро. По време на този процес от дъното на Белославското езеро излизат живачните остатъци, наслоени с годините в тинята. Една част от тях отиват, за жалост, в местност „Налбанка“, друга - се вливат в Черно море. Местните се надяват, че скоро в езерото ще се върнат и попчетата, които са един от индикаторите за подобряване на общото му екологично състояние. И че с общи усилия оттук-нататък ще създаваме само и единствено защитени зони във Варненското и Белославско езеро. Надеждата за това е в децата на Белослав, част от които присъстваха на срещата, заедно с техни учители. В края на дискусията, един от младежите заяви пред присъстващите, че иска да засажда тръстики.

Срещата с гражданите и документалният филм „Огледалото“ се реализират по проект „Варненското езеро – огледало на екологичното състояние на региона“, благодарение на най-голямата социално ангажирана инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Проектът цели да размърда гражданската пасивност и да предизвика гражданско участие в решаването на проблемите на местните общности, свързани със замърсяването на езерото и морето.

Документалният филм „Огледалото“ с автори журналистите Вилиана Иванова и Даниела Георгиева може да гледате в ютуб канал „ОГЛЕДАЛОТО Екология на Варненското езеро“.

Сподели!