Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ, подчерта значението на местните граждански организации по време на Европейската седмица на градовете и регионите, проведена в Брюксел от 7 до 10 октомври 2024 г. Събитието премина под мотото „Овластяване на общностите“ и събра политици, активисти и местни власти, които обсъждаха как местното развитие може да има глобално влияние.

В специален панел на тема „Всеки глас има значение: опит в ангажирането на гражданите на местно ниво“, Илияна Николова подчерта, че включването на гражданските организации е от съществено значение за засилване на демократичните процеси както в България, така и в Европа. Тя отбеляза, че въпреки ограничените ресурси, тези организации играят ключова роля за защита на демокрацията на местно ниво.

В панела се включи Ragna Fidjestøl, управляващ директор на Офиса на Финансовия механизъм на ЕИП и на Норвежкия финансов механизъм, която сподели, че за следващия период са осигурени 326 милиона евро за подпомагане на граждански организации, от 15те страни членки на ЕС които работят за демокрация и социално включване. Valeria Setti от Европейската комисия също отбеляза, че без подкрепата на ЕС и грантовете на ЕИП и Норвегия, съществуването на много граждански организации е застрашено.

В края на дискусията, участниците се съгласиха, че Програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на EC, както и безвъзмездните средства от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм подкрепят гласовете, които наистина имат значение и това са организациите, работещи на местно ниво.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) е един от бенефициентите на програма CERV. Заедно с Фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и Международната неправителствена асоциация „Европейска служба за граждански действия“ (The European Citizen Action Service, ECAS), партньорите реализира у нас проект „Укрепване ролята на гражданските организации в България за защита и насърчаване на основните европейски права и ценности“ (ProEUvaluesBG), наричан „Права и ценности“. Проектът подкрепя инициативи на местно и национално ниво, чрез които развива капацитета и засилва ролята на гражданските организации като ключови носители и посланици на ценностите на ЕС. ФРГИ в рамките на проекта управлява фонд „Заедно“ подкрепящ финансово 44 граждански организации от цялaта страна, които изпълняват свои местни инициативи. Проектът е финансиран от ЕС, чрез Програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV).

Сподели!