Изпълнителният директор на ФРГИ Илияна Николова представи опита на фондацията с механизма за постигане на финансова устойчивост Endowment”. Това стана на втората „Закуска за дарители“, организирана за членовете на Български дарителски форум. Събитието се проведе на 19 септември в София.

По време на срещата Илияна Николова представи endowment фонда, учреден с дарение от фондация „Чарлз Стюърт Мот“, който фондация „Работилница за граждански инициативи“ продължава успешно да управлява. Тя постави специален фокус върху спецификите на един такъв фонд – от лисата на законодателство в България, през начина за набирането му и възможните дарители, до управлението му.

Илияна говори за нуждата от предварителна подготовка преди решението да се пристъпи към създаване на такъв фонд, а именно нуждата да се оцени какъв да бъде обема на фонда, предвид неговото значение за една гражданска организация. Представи и нуждата от професионалното му управление с оглед на увеличаване на капитала.

Наред с това, Илияна направи сравнение на механизма „endowment“ с друг механизъм, който би могъл да има принос за финансовата устойчивост на гражданските организации, така наречения „Закон за 1 процент“. Според него държавата „отстъпва“ на гражданските организации определен процент от данъците общ доход на гражданите, а в някои от страните и данък печалба на фирмите, като в данъчните си декларации те имат правото да изберат за коя организация, работеща в обществена полза, да дарят този процент от облагаемия си доход. Такова законодателство съществува в Чехия, Словакия, Унгария, а в Румъния процентът е дори 2%.

По темата взеха участие и Бистра Коцева и Даниел Ганев – Карол Кепитал Мениджмънт, както и Григор Цанков – фондация „Еврика“. Какво споделиха те, четете на сайта на Български дарителски форум тук.

Участниците се съгласиха, че инструментът endowment е малко познат за България, въпреки, че представителите на ФРГИ и фондация „Еврика“, споделиха, че проучват и прилагат подхода от преди 30 години.

Сподели!