Днес ви разказваме историята на Христина – вдовица и майка на три деца, която полага неимоверни усилия, за да се погрижи за семейството си, живеейки в най-отдалеченото село на община Поморие – Козичено и оставайки без работа.

Христина е вдовица от седем години и се грижи сама за своите три деца. Младата жена полага неимоверни грижи за живота и здравето на своите синове, с които живее в най-отдалеченото село на община Поморие – Козичено. Село, което остава без училище. До миналата година двете по-малки деца на Христина учат в най-близкото село - Гюльовца. Но най-голямата тревога на майката е, че големият ѝ син има психични проблеми. Благодарение на силния си дух и сплотеност семейството не се отказва. Най-малкото дете учи последна година в основното училище на с. Гюльовца. Средното е в осми клас – ученик първа година в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Поморие. Момчето пътува всеки ден 80 км. в двете посоки и става по тъмно, за да пристигне навреме в училище. Понякога Христина успява да му осигури пари за храна, но в повечето случаи му приготвя сандвич за деня.

Като повечето хора в района, всяка година Христина работи сезонна работа в КК “Слънчев бряг“ като камериерка, благодарение на което разполага със сигурни доходи от април до октомври. Така тя има възможността да набави необходимите храна и консумативи за децата и себе си. През 2020-та обаче хотелът не отваря врати заради пандемията, а нуждите на момчетата растат. Христина изпада в изключитлено затруднено положение и се опитва да закърпи семейния бюджет чрез пенсии и помощи или с почасова работа при съселяните си. Но положението им става все по-тежко, а доходите не могат да се сравнят с тези от постоянна работа.

Чрез проект на НЧ “Просвета 1888“ – „Правило 2+2=5“, финансиран по програма „ИРИС“ към Фондация „Работилница за граждански инициативи“, децата и тяхната майка получават учебници и хигиенни материали, а Консултант-психолог в проекта работи с майката за намаляване на стреса, който се отразява и върху децата.

Подкрепата от програмата по проекта за месеците ноември и декември предостави основни хранителни продукти, с които Христина и децата ѝ си помогнаха в кризата през зимата на 2020 г. и успяха да преодолеят един от най-трудните си моменти.

Сподели!