Програма „Запознайте се и програмирайте“ популяризира науката и технологиите като част от Европейската седмица на програмирането, чрез финансиране на събития и инициативи на граждански организации. Тя предвижда организиране на събития по програмиране за деца и младежи на възраст между 8 и 24 години в редица страни в Европа. В продължение на няколко седмици младите хора се учат на програмиране, срещайки се със света на технологиите, чрез участие в забавни и нетрадиционни събития. В България програмата се реализира за 4-ти пореден път.

Тази година епидемията от COVID-19 превърна реализацията на програмата в истинско предизвикателство не само у нас, но и във всички останали 35 страни, които се включиха в програмата през 2020 г. Обикновено форматът предвижда реализиране на събитията в присъствена среда, но с цел да се ограничи разпространението на коронавируса сред участниците, oрганизаторите на програмата - SAP, Haus des Stiftens gGmbH и съответните партньорски организации на TechSoup Европа, взеха решение всички събития да се проведат изцяло онлайн.

Провеждането на срещите онлайн се оказа нелесна задача. Хората, ангажирани с граждански дейности обаче, са свикнали да реагират на постоянно променящи се обстоятелства. Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която е българският партньор на програма „Запознайте се и програмирайте, не прави изключние.

През юни месец Фондацията обяви началото на конкурс за участие в тазгодишното издание на програмата, който продължи повече от три месеца и половина. В резултат на това бяха подадени 101 кандидатури за организиране на събития в различни населени места от цялата страна.

Всички събития се реализираха изцяло онлайн и то напълно успешно!

Така през 2020 година програма „Запознайте и програмирайте“ в България реализира:

-> 89 събития по програмиране; 

-> 2500 деца и младежи, участници в събитията;

->19 населени места с организирани събития;

-> 32 граждански организации, изпълнили събитията.


Благодарим на всички граждански организации и участници, които се включиха в програмата през една година, която беше изпълнена с изпитания. Благодарим за положените усилия, за старанието и за желанието Ви да направите света на технологиите по-достъпен за българските деца и младежи!

Оставаме с голяма надежда, че догодина ситуацията ще се нормализира и ще имаме възможността да се срещнем с всички Вас на живо!

Представяме Ви галерия от снимки от различни събития, провели се в рамките на програма „Запознайте се и програмирайте“.

Сподели!