До 14 септември 2022 година граждански организации и читалища могат да изпращат своите идеи за събития по програмиране и дигитални умения за деца и младежи между 8 и 24 години в рамкита на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование - "Запознайте се и програмирайте". Инициативата предоставя финансиране в размер до 580 лв. на организирано събитие, обучителни ресурси и контакти с други организации с нестопанска цел. Регистрирайте се за участие тук.

Инициативата "Запознайте се и програмирайте" се организира за шеста поредна година от технологичната компания SAP, немската организация Haus des Stiftens gGmbH и партньорските организации от мрежата на TechSoup Европа. Целта им е да осигурят възможност на младите хора в Европа да повишат своите дигитални умения, като подкрепят стотици събития по програмиране, организирани от неправителствени организации в различните страни - участници. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup Европа.

Събитията трябва да са фокусирани върху повишаване на дигиталните умения (чрез програмиране, роботика, интернет на нещата, AI и др.) сред деца и младежи на възраст от 8 до 24 години и задължително трябва да са безплатни за всички участници. Продължителността на събитията трябва да е минимум 90 минути. Този период от време може да бъде спазен в една сесия или да бъде разделен на няколко сесии.

Тази година организациите сами избират формат на събитията, като могат да включат хакатони, семинари за програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, курсове по роботика, и други по категориите: И момичетата програмират!, Многообразие, Код за Европа, Код за Планетата, Програмиране в полза на местната общност.

Ако събитията са на живо, трябва да бъдат съобразени с важащите към момента на провеждане противоепидемични мерки в страната. Минималният брой участници е 20. В случай, че се организира онлайн събитие, минималният брой участници е 10. То може да включва уебинар, онлайн курс или друг вид интеракция с младежите.

Всеки, който желае да се включи в конкурса и да допринесе за дигиталното образование в своята страна, като организира събития по програмиране, първо трябва да регистрира своята организация тук.

Разгледайте библиотеката с ресурси на инициативата за вдъхновение.

Често задавани въпроси

Инициативата съвпада с Европейската седмица на програмирането /тази година от 8-ми до 23-ти октомври 2022 г. /. За 5 години тя се превърна в най-голямата инициатива за дигитално образование в Европа. От старта й през 2017 г. досега повече от 200 000 млади хора от 35 държави са участвали в почти 5700 безплатни събития по програмиране.

За допълнителни въпроси :

Симона Бондикова, Координатор на програмата, sbondikova@frgi.bg

Петър Андреев, Координатор на програмата, pandreev@frgi.bg

Сподели!