Годишните награди за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“ тази година отбелязват своя 10-годишен юбилей! През годините десетки доказали се със своя професионализъм журналисти са били отличавани в различни категории на конкурса. В днешната статия ще Ви припомним кои са носителите на Голямата награда през изминалите 9 години.

2012

През първата година на наградите, носители на Голямата награда са Асен Генов и Константин Павлов за интервюто им с премиера Бойко Борисов.

2013

Докато още работи в БНТ, Росен Цветков взема Голямата награда за журналистика за разследването си за платените агитки пред партийните централи на избори 2013.

2014

Миролюба Бенатова получи отличието за репортажите й посветени на хората от родопските села, които всяка година изоставят семействата си, за да търсят препитание извън България и средствата, които връщат в икономиката на страната ни.

2015

Мария Милкова от Нова телевизия бе наградена, заради материала й за учителя Теодосий Теодосиев.

2016

Отличието за Генка Шикерова (Нова ТВ) бе за разследванията й за проблемите с храната за бежанците, за проблемите със Спешната помощ в България, както и за материала й за Турция след опита за преврат.

2017

Тина Ивайлова (Нова ТВ) е наградена за разследване срещу „ало“ измамниците.

2018

Отново Генка Шикерова (Нова ТВ), за разследването й за разпределянето на средствата, събрани от дарителите за възстановяване на Хитрино.

2019

Разследвания за скандала с „Апартаментгейт“ донесе голямото отличие и на Полина Паунова от Свободна Европа

2020

Добромир Иванов от bTV Media Group, спечели журито с материала Дишай!.

Нямаме търпение да разберем кой ще е новият носител на Голямата награда в 10-тото издание на конкурса! Ако искате да станете част от тазгодишното издание, можете и Вие да номинирате журналист с материал по тема, която Ви е вълнувала, или да се самономинирате в една от 4-те категории на конкурса. На следния линк ще научите повече информация.

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. През годините са правени различни промени в категориите на конкурса, отразяващи тенденциите в развитието на журналистиката у нас.

Конкурсът става все по-разпознаваем в журналистическите среди, както и извън тях. В досегашните 9 издания на конкурса са номинирани над 400 журналисти с повече от 800 материала. Наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика и в гилдията, и сред широката общественост се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти.

Сподели!