На 20 май 2024 г. приключи крайният срок за регистрация в инициативата „Журналисти в училище“. Учители на ученици от 7-ми до 12-ти клас имаха възможност да изпращат заявка за участие в тазгодишното издание, чрез попълване на кратък онлайн формуляр.

Повече от 500 ученици от 15 населени места в цялата страна ще се включат в 11-то поредно издание на инициативата. Учениците са както от по-големите градове като София, Пловдив и Стара Загора, така и от по-малки населени места като Бяла, Ботевград, Златица и селата Стряма, Конарско и Белозем.

Тази година „Журналисти в училище“ ще проведе 5 юни 2024 г. от 12:00 ч. и ще протече под формата на онлайн среща с Георги Караманев, програмист, журналист, създател на проекта „Дигитални истории“ и един от наградените журналисти в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ през 2023 г.

Разговорът ще бъде посветен на темата за изкуственият интелект като помощник и учител. По време на срещата учениците ще имат възможност да научат повече как да се възползват от изкуствения интелект и по какъв начин той влияе на създаването и разпространението на новините.

„Журналисти в училище“ се организира за 11 пореден път и е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ). Журналисти в училище е среща ученическите въпроси с журналистическите отговори. Изявени български журналисти се срещат с млади хора от цялата страна, за да споделят вълнуващи истории от своя професионален опит и да отговарят на актуални въпроси.

В предходни издания, инициативата е била посветена на теми като медийна грамотност, дезинформацията сред учениците, инфодемия в условия на пандемия и др. На ученическите въпроси до момента са отговаряли журналисти като Мария Чернева, Полина Паунова, Николаос Цитиридис, Борис Митов и други.

Сподели!