На 1 октомври изтича конкурсът за проектни предложения на граждански организации, които работят в подкрепа на правата на детето и борба с насилието над деца. Фондации, сдружения, училищни настоятелства и читалища от цялата страна могат да кандидатстват електронно чрез Платформата за кандидатстване на ФРГИ.

Фонд INSPIRE предвижда предоставяне на безвъзмездно целево финансиране  на обща индикативна стойност от 1 620 000 евро, разпределени в два лота.  Първият от тях е за проекти на национално ниво с размер на финансиране до 60 000 евро и общ бюджет 720 000 евро. Вторият лот е за проекти на местно ниво с размер на финансиране до 30 000 евро и общ бюджет 900 000 евро.

Одобрените кандидати ще получат 100% безвъзмездно целево финансиране да реализират своите инициативи, като не се изисква изисква съфинансиране от тяхна страна. Освен това, организациите ще получат достъп до поредица от обучения за повишаване на капацитета.

Подробни Насоки за кандидатстване и съпътстващите приложения по фонд INSPIRE са достъпни от тук.

Фонд INSPIRE е част от проект INSPIRE: Подобряване на националната подкрепа за превенция, интервенция и отговор на насилието над деца и овластяване на жертвите. Проектът има за цел да овласти организациите на гражданското общество, работещи за превенция и борба с насилието над деца в България, за укрепване на интегрирана система за закрила на детето и предоставяне на подкрепа на жертвите.

Проект INSPIRE се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и Националната мрежа за децата (НМД). Проектът е с продължителност от три години, в които ФРГИ ще отговаря самостоятелно за предоставянето на финансирането на проектите, а НМД – за изграждането на капацитет на организациите. Проект INSPIRE е съфинансиран от Европейския съюз.

Сподели!