Фондация „Работилница за граждански инициативи“ обявява конкурс за набиране на предложения за  проекти на граждански организации за безвъзмездно целево финансиране.

Kонкурсът се организира в рамките на проект INSPIRE: Подобряване на националната подкрепа за превенция, интервенция и отговор на насилието над деца и овластяване на жертвите. В рамките на проект INSPIRE е създаден Фонд INSPIRE за финансиране на проектни предложения на граждански организации, които работят в подкрепа на правата на детето и борба с насилието над деца.

В рамките на конкурса по Фонд INSPIRE се предвижда предоставянето на безвъзмездно целево финансиране  за проекти на граждански организации на обща индикативна стойност от 1 620 000 евро, разпределени в два фонда:

  • Лот 1 за проекти на национално ниво с размер на финансиране до 60 000 евро и общ бюджет 720 000 евро.
  • Лот 2 за проекти на местно ниво с размер на финансиране до 30 000 евро и общ бюджет 900 000 евро.

Одобрените проекти ще получат 100% безвъзмездно целево финансиране. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите. Максималният размер на финансова подкрепа  за проекти по Лот 1 е 60 000 евро, а по Лот 2 – 30 000 евро.

С оглед на по-голяма достъпност на финансирането,  една гражданска организация може да  подаде само едно предложение в конкурса, само по един лот. Очаква се по конкурса да бъдат подкрепени повече от 40 проекта в рамките на общия индикативен бюджет на фонда.

Целта на Фонд INSPIRE е да овласти организациите на гражданското общество, работещи за превенция и борба с насилието над деца в България, за укрепване на интегрирана система за закрила на детето и предоставяне на подкрепа на жертвите.

Допустими кандидати по двата лота са всички организации, включително и техни клонове, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и читалища, регистрирани по Закона за народните читалища.

Крайният срок за подаване на предложения е 17:00 ч. на 1.10.2024 г.

Кандидатстването е изцяло електронно чрез Платформата за кандидатстване на ФРГИ. Подробни Насоки за кандидатстване и съпътстващите приложения по фонд INSPIRE можете да намерите тук.

Информационни дни онлайн във връзка с конкурса ще се проведат в периода 15 юли – 15 септември 2024 г.

Първите онлайн срещи относно конкурсната процедура и попълването на формуляра са на 23.07.2024 г. от 16: oo ч. и на 24.07.2024 г. от 16:00 ч. Регистрирайте се за участие в срещите тук. Само регистрираните участници ще получат линк за включване в онлайн срещите.

Проект INSPIRE се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и Националната мрежа за децата (НМД). Проектът е с продължителност от три години, в които ФРГИ ще отговаря самостоятелно за предоставянето на финансирането на проектите, а НМД – за изграждането на капацитет на организациите.

Проект INSPIRE е съфинансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са единствено на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската комисия. Нито Европейският съюз, нито Европейската комисия могат да бъдат държани отговорни за тях.

Сподели!