На 11 септември 2024 г. стартира тринадесетият конкурс „Валя Крушкина – журналистика за хората“, който отличава български журналисти със смела позиция, отстояване в името на гражданите.

Журналистите могат да се номинират или да бъдат номинирани от трети лица, като материалите трябва да бъдат авторски и публикувани в периода от 11 септември 2023 до 10 септември 2024 г.

Конкурсът включва четири основни категории: „Пишещ журналист“, „Журналист от електронна медия“, „Снимащ журналист“ и „Журналист - надежда“.

Сред важните критерии за оценка са обективността и нестандартният подход при отразяването на темите. Независимо жури, състоящо се от водещи журналисти, ще избере победителите, които ще получат Голямата награда „Валя Крушкина“.

Кандидатстването става, чрез изпращане на попълнен формуляр на електронен адрес: konkurs@frgi.bg в срок до 27 октомври 2024 г. Формулярът, както и указания за кандидатстване, ще откриете тук.

Освен емблематичните круши, отличените ще получат възможност да участват в инициативата „Журналисти в училище“. Благодарение на нея, журналисти, свързани с наградите се срещат с млади хора от цялата страна, за да споделят вълнуващи истории от своя професионален опит и да отговарят на актуални въпроси.

В досегашните 12 издания на конкурса са номинирани над 520 журналисти с повече от 1200 материала. През годините наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика. Те се приемат като сериозно признание за работата на наградените журналисти, както в гилдията, така и сред широката общественост.

Наградите на името на Валя Крушкина, както и инициативата „Журналисти в училище“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г.

Сподели!