Какво е изкуствен интелект и как да се възползваме от него? До къде ще стигнем в използването му? Има ли от какво да се безпокоим, предвид все по-широкото му приложение? Как се използва в журналистиката и по какъв начин влияе на създаването и разпространението на новините?

На тези и още много въпроси ще получат отговор ученици от цялата страна в рамките на инициативата „Журналисти в училище“. Инициативата ще се проведе под формата на онлайн среща на 5 юни 2024 г. от 12:00 ч. На въпросите ще отговаря Георги Караманев, програмист и един от наградените журналисти в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ през 2023 г. Освен това, Георги Караманев е създател на проекта „Дигитални истории“. Пише на теми свързани с технологиите, журналистиката като професия и бъдещето на дигиталния свят като цяло.

В инициативата са поканени да се включат учители от цялата страна, които искат да развиват критичното мислене на своите ученици и да стимулират активното им участие в живота на общността. Няма ограничения и изисквания към предмета, по който учителите преподават. Всички желаещи да се включат могат да заявят участие до 20 май 2024 г., чрез попълване на онлайн формуляр.

Ако вие сте учител на деца от 7-ми до 12-ти клас и припознавате нуждата и търсите интересен начин да стимулирате учениците си да бъдат граждански активни, заявете участие в инициативата.

Заяви участие

Повече за инициативата

„Журналисти в училище“ се организира за 11 пореден път и е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ). Журналисти в училище е среща ученическите въпроси с журналистическите отговори. Изявени български журналисти се срещат с млади хора от цялата страна, за да споделят вълнуващи истории от своя професионален опит и да отговарят на актуални въпроси.

В предходни издания, инициативата е била посветена на теми като медийна грамотност, дезинформацията сред учениците, инфодемия в условия на пандемия и др. На ученическите въпроси до момента са отговаряли журналисти като Мария Чернева, Полина Паунова, Николаос Цитиридис, Борис Митов и други.

Подробности за тазгодишното издание на инициативата, може да намерите в статията: Изкуственият интелект като помощник и учител с Георги Караманев

Сподели!