На 28 – ми април /сряда/ се проведе виртурална кръгла маса на тема “Застъпничество: предизвикателства и успехи”, организирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, съвместно с Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Темата е провокирана от сложния обществен и политически контекст, в който неправителствените организации в България са принудени да защитават своите каузи и да се борят за промяна в установени модели и статукво.

Двете формации приеха предизвикателството да обединят своите усилия в това да съберат на едно място организации, които реализират дейности по Застъпничество, за да разкажат и споделят повече за своя опит.

В срещата се включиха представители на близо 40 различни организации, които в рамките на час и половина споделяха примери и обменяха мнения по темата. Модератор на срещата бе Ирина Недева, председател на УС на АЕЖ – България.

„Силните граждански организации са ключови за демократичността“, с тези думи Ирина започна разговора. Още няколко други презентатори, разказаха какви са техните дейности по Застъпничество, какво ги мотивира и как планират и комуникират идеите си с институциите.

Презентаторите и техните теми бяха:

1. Емилия Братанова Ван Хартен, сътрудник по интеграция, ВКБООН „Застъпничество за правото на достойно отношение и интеграция в българското общество на хора, търсещи и получили международна закрила“

2. Теодора Крумова, изпълнителен директор „Център Амалипе“: „Училища в мрежа за подкрепа за достъпно и насърчено образование за децата от уязвими групи“

3. Цанко Василев, директор на Международния фестивал „В Двореца“: „Институционализиране на късометражното кино и осигуряване достъп до индустрията”

4. Дани Колева, програмен директор “Закрила на децата” УНИЦЕФ: „Реформа в системата за грижи за деца”

5. Пламена Николова, Национална мрежа за децата: „Бележникът на НМД като средство за застъпничество”

QbOBo7D.jpg

4.png

По време на срещата представителите на организациите бяха разпределени по групи, в които обсъдиха основни акценти по значими теми в областта на Застъпничеството.

Изпълнителният директор на ФРГИ, Илияна Николова, също участва в една от групите. В края на дискусията, Илияна сподели своите впечатления от направените изводи:

„Много е труден въпросът за това накъде вървим по темата „Застъпничество“. Това, което аз разбирам от нашата среща е, че всички ние се нуждаем от устойчивост да съсредоточим своите действия и усилия в посока Застъпничество. Нужно е постоянство, защото промените не могат да се случат на минутата. Трябват ни ресурси – човешки, материални, както и знания и умения.“

Илияна обърна внимание на някои от термините, употребени от панелистите на срещите. „Промяна, легитимност, послания, търпение, подобрение – ако работим в тази насока ще имаме видимост и резултати. Заедно можем да направим много неща в областта на застъпничеството“. С тези думи срещата бе официално закрита.

Сподели!