В края на 2018 г. младата майка С.Б. остава на улицата заедно с едномесечното си бебе.

Тя е афганистанска гражданка, пристигнала в България заедно със съпруга си малко по-рано. Двамата започват живота си начисто в нова къща и работа във фабрика за чанти. Но не всичко е розово. Съпругът ѝ е изключително властен и ограничава контактите на младата жена, не ѝ дава пари и не желае деца. Тя забременява, а малко преди раждането, мъжът заминава за Германия и оставя съпругата си съвсем сама, без средства и сигурност. Младата жена ражда и скоро остава на улицата.

След като нощуват на открито през зимата, тя и детето са настанени в Звено „Майка и бебе“ към Дирекция „Социално подпомагане“. Веднага след настаняването е избран личен лекар за бебето и за майката. Със съдействието и финансовата подкрепа на ЗМБ, детето започва да посещава детска ясла. Изплатени са и изостаналите осигуровки на майката. От звеното помагат на младата жена да задейства процедурата по развода си. Осигурен ѝ е курс по изучаване на български език.

Фондация Работилница за граждански инициативи", чрез програма „ИРИС", финансира проекта на ЗМБ - Помогнете на мама да останем заедно с нея". Благодарение на проекта, младата жена е подпомогната с осигуряване на медикаменти, заплащане на прегледи за нея и детето, такси за детската градина, както и предоставяне на хигиенни и хуманитарни материали.

Днес младата майка вече живее спокойно. Със съдействието на ЗМБ тя намира работа и квартира, в която заживява самостоятелно със своето дете. Тежките моменти са зад гърба ѝ и тя вече чувства България като свой дом.

Сподели!