Две нови онлайн срещи се проведоха към инициативата за медийна грамотност "Журналисти в училище" на Фонд "Валя Крушкина", насочена към ученици от 5-ти до 12-ти клас.

Над 60 ученици от ОУ "Петър Берон", град Пловдив и ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, град Свети Влас се включиха в онлайн срещата. Младежите бяха любопитни да научат повече за професията "Журналист". На техните въпроси отговаряше журналистката Мария Чернева. Темата за "Фалшивите новини", която е основна за изданието тази година, също беше засегната. 

Акцент бе даден на фалшивите новини, свързани с коронавируса, които всекидневно заливат социалните мрежи. Учениците от двете училища попълниха анкета, свързана с информираността им по темата за COVID-19. От нея стана ясно, че основният източник на информация за тях са социалните мрежи.

По време на срещата младежите изгледаха и информационно видео на двама български експерти по темата с коронавируса – д-р Аспарух Илиев и д-р Дафина Добрева, които изказват своето мнение за болестта и разпространението на неверни факти, свързани с нея. Накрая децата получиха домашна работа за фалшивите новини. Тези от тях, които се справят най-добре, ще имат възможността да станат посланици на борбата с Инфодемията.

Инициативата е част от работата на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация "Работилница за граждански инициативи“. Тази година инициативата се осъществява с подкрепата на Черноморския тръст за регионално сътрудничество.


Сподели!