На 23 и 24 май, в Загреб, Хърватия се проведе регионална среща на Операторите на Фонд Активни граждани. Срещата събра над 50 представители на 15-те национални Фонд оператори на Фонд Активни граждани и представители на Офиса на Финансовия механизъм на Европейското икомомическо пространство.

Представители на Фонд Активни граждани България на срещата бяха Георги Стойчев и Велико Шербанов от Институт Отворено общество и Илияна Николова от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Срещата постави акцент върху приключването на националните фондове. Припомняме, че Фонд Активни граждани приключи официално на 30 април 2024 г. В период от 7 години, от 2017 г. до 2024 г. фондът подкрепи повече от 200 проекта на над 250 организации. Всички те бяха фокусирани върху постигането на целта на Фонд Активни граждани, а именно - укрепнало гражданско общество, активни граждани и овластени уязвими групи. Фондът подкрепи дългосрочната устойчивост и капацитета на гражданския сектор, укрепвайки неговата роля в насърчаване на демократичното участие, активното гражданство и човешките права.

Регионалната среща на Операторите на Фонд Активни граждани постави още един важен акцент, а именно върху възможностите за продължаващо сътрудничеството между отделните Фонд Оператори.

Фонд Активни граждани България е финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г. Фондът се управлява от Фондация „Институт отворено общество“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Сподели!