Как гражданските организации за комуникират по-добре своите каузи и да привличат последователи, как да поддържат отношения с дарители и да организират ефективни дарителски кампании. Това са въпросите, чиито отговори търсиха втората група граждански активисти, изпълняващи инициативи по Фонд „Заедно“ по време на обучението „Комуникации и набиране на средства“.

Обучението се проведе на 14 и 15 октомври в Стара Загора и обхвана над 20 участника от 13 граждански организации. Първата група организации беше обучена в София на 10 и 11 октомври, а обучението за третата група е предвидено да се проведе във Варна.

В първия ден участниците повишиха своите знания и умения за стратегически комуникации и планиране на комуникационни дейности. Освен това, имаха възможност да научат как да работят ефективно с медиите, какво съдържание да им предложат и как да подобрят присъствието си пред камера. Присъстващите имаха възможността да работят лично с Мария Чернева, журналист от БНТ, която им даде ценна обратна връзка и сподели повече какво съдържание е атрактивно за медиите.

Вторият ден беше посветен на уменията за набиране на средства и изграждане на устойчиви отношения с дарители. Участниците разгледаха различни подходи за привличане на индивидуални и корпоративни дарители, като се запознаха с основните принципи на дарителските кампании – от изготвяне на ясни и привлекателни послания до ефективно използване на различни канали за комуникация.

Особено внимание бе отделено на създаването на дългосрочни партньорства с дарители и как те могат да бъдат ангажирани и подкрепяни, за да се гарантира устойчивостта на организациите. Обучението завърши с практическа работа по разработване на кратки стратегии за набиране на средства, които всяка организация ще може да приложи в своята дейност.

Обучението „Комуникации и набиране на средства“ е второ за организациите, подкрепени по Фонд „Заедно“. Първото обучение се проведе през месец юни тази година и подпомогна участниците да подобрят уменията си по отношение на организационното управление и развитието на хората в екипите им.

Обученията се провеждат с цел изграждане и подобряване на капацитета на гражданските организации в България, като създават и възможност за обмяна на знания и опит мeжду участниците. Чрез изграждането на мрежа от устойчиво функциониращи и споделящи опит организации, обученията по фонд „Заедно“ и проект „Права и ценности“ насърчават дългосрочното развитие на гражданския сектор на регионално, а от там и на национално ниво.

Сподели!