Намиране на интересна история. Заснемане, монтиране, редакция. Подготовка за излъчване на живо. Извънредно включване. Надпревара с времето, запазване на хладнокръвие и овладяване на стресови ситуации. Хората, отдали се на професията "Журналист", приемат това като нормална част от ежедневието. Зрителите обаче намираме това за вълнуващо и любопитно.

Любопитно е и за учениците от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич, които се включиха в деветото издание на инициативата "Журналисти в училище" на Фонд "Валя Крушкина". Те имаха възможността да се срещнат, макар и виртуално, с журналиста на Нова телевизия, Благой Цицелков. Благой ги "разходи" из коридорите на телевизията и им показа работния процес по подготовка на вечерната емисия новини. Въпросите не закъсняха. Учениците питаха за най-интересните интервюта на репортера, за заплахите, които е получавал, за комичните моменти и техники за преодоляване на стреса.

"Беше изключително интересно и вълнуващо за учениците. Дори след като приключи, момичетата и момчетата продължиха да питат, да коментират и да обсъждат. Определено тази среща остави отпечатък!" - разказва тяхната учителка Вили Малчева след края на срещата.

Училището посреща журналист от инициативата за медийна грамотност за трета година. "За мен бе интересно да видя начина, по който работят журналистите в самата телевизия. За това как всеки ден се сблъскват с нови истории и разговарят с различни хора."- сподели своите впечатления ученичката Ива Терзиева.

IMG-dbf8e75be8aa0394707e312b7f76de21-V.jpg
20220620_153958.jpg

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за девети пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!