Ученици от СУ „Гео Милев“ от град Варна участваха в дигитално събитие на тема „Връзката между новите технологии, програмирането и професиите на бъдещето“, организирано от Сдружение „Моят град“, в партньорство със СУ „Гео Милев“. Събитието е част от най-голямата европейска инициатива за дигитално образование на деца и младежи между 8 и 24 години - „Запознайте се и програмирайте“, част от Европейската седмица на програмирането.

По време на събитието учениците се запознаха със съвременните европейски тенденции и практики, свързани с професиите на бъдещето, видяха вдъхновяващи примери за иновации, програмиране, технологии и връзката им с новите професии.

Учениците бяха провокирани да се замислят в предстоящият им избор на професия, запознавайки се с доклад на Dell, според който 85% от професиите, които през 2030 г. ще се практикуват в момента, не съществуват. 

Снимка: https://www.geomilev.info/
Снимка: https://www.geomilev.info/

Всеки ученик имаше възможност да избере произволна професия- пощенски куриер, фармацефт, юрисконсулт, готвач, журналист, туристически агент, екскурзовод, брокер на недвижими имоти и да разбере какви са тенденциите за развитие на тази професия в и как тя би се променила в бъдещето.

Те се запознаха и с вдъхновяващи примери на ученически разработки, които, освен че са интересни и новаторски, са спечелили популярност и последователи.

Заради новите информационни технологии изчезват много от познатите ни професии, но се появят нови, някои от тях още през тази година. Този процес се развива с изключителни темпове и младите хора не са подготвени за него, те нямат достатъчно информация, смятат организаторите на събитието и се надяват за в бъдеще учениците да търсят възможности за развитие в сферата на програмирането и кариерното ориентиране, чрез професиите на бъдещето, които възникват в резултат от развитието на информационните технологии.

Снимка: https://www.geomilev.info/
Снимка: https://www.geomilev.info/

Програмата „Запознайте се и програмирайте“ се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна, участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup. Повече за инициативата вижте тук.

Сподели!