Сдружение „Общност за демократично образование" ще представи премиерата на третия филм от серията Първо българско царство", посветен на Хан Тервел. Премиерата ще се излъчи на 17-ти април, в Дома на киното в София. Техниката на филма е стоп-моушън, а по създаването му работят ученици, с помощта на менторите по проекта. Дотук през годините бяха създадени филмите „Хан Кубрат“ и „Хан Аспарух“.

„Хан Тервел“ е най-мащабната до момента лента и разказва за малкия ученик Пънкчев младши, внук на професор Пънкчев, включен във втората част на поредицата. Младши е изправен пред сериозен проблем – изпита по История! Неговата ненавист към четенето на уроци го принуждава да намери свой начин да се подготви за изпита. Използвайки машината на времето на дядо си, той се връща 1300 години назад във времето и се озовава в древна Плиска, където царува хан Тервел. Детето бързо се сприятелява с великия владетел и става очевидец на някои от най-знаковите събития за България от онова време, като провъзгласяването на хан Тервел в кесар, разширяването на териториите на държавата, търговски договори и разбиването на арабската армия пред стените на Константинопол.

„Хан Тервел“ е плод на 2-годишен труд – двойно повече от предвиденото, поради извънредните епидемични обстоятелства. От сценария до озвучаването по него работят 21 деца на възраст 6 – 12 години, с помощта на двама ментори – Иван Николов и Милен Димитров. Изработени са 31 декора и заснети 10 744 кадъра. Филмът е резултат от проектно-базирано обучение в среда на самонасочено учене.

Вижте събитието за премиерата на филма.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Сподели!