Валентин Кехайов, участник в проект Инициативата, проект работещ за следващото поколение граждански лидери, финансиран от Фонд Активни граждани на ЕИП, създава заедно със свои приятели алтернативен младежки център в град Смолян - простраство за младежки дейности, неформално и самостоятелно учене, физическа активност и оползотворяване на свободното време. Ето какво споделя за извънредното положение и за това как организацията му уплътнява свободното време.

Преди за започне пандемията и да бъде обявено извънредното положение, нашата организация предлагаше голяма палитра от извънучилищни занимания и индивидуален подход към доброволците си. Това се случваше, тъй като разполагаме с отлично оборудвана зала за всякакъв вид мероприятия – срещи, семинари, литературни четения, дебати, курсове, кино вечер, чествания и т.н. Отделно изпращахме много младежи в чужбина, за да бъдат обучавани безплатно, да трупат знания и подход.

Всеки от нас се чувства по-добре, когато се социализира и общува с хора с общи интереси, като доброволчество и личностно развитие.

Точно в този момент, когато сме принудени да бъдем социално дистанцирани, се опитваме да анализираме и препланираме всичко, за да останем в гражданския сектор и след пандемията.

Ние самите като организация направихме самостоятелно и в партньорство поредица от уебинари за младежи.

Аз като панелист участвах в уебинар на Националния младежки форум, където имах честта да говоря на тема “Младежка работа: младежки пространства и младежко включване”. В качеството си на регионален координатор на Национален младежки форум, успях да изложа моите притеснения за управлението на младежките пространства, нуждите от целенасочено държавно и местно финансиране, както и да предложа по -задълбочено мрежуване на национално ниво.

Така също с колегите от Общински младежки съвет - Шумен участваме в поредица от уебинари. Серията уебинари е насочена към млади хора, които искат да се развиват и да придобиват нови умения.

Досега преминаха - “Уменията на 21-ви век и как да ги развием?“ с Александра Мирчева. Алекс засегна темата защо ще са ни нужни качества като гъвкавост, адаптивност и готовност да учим нови неща, за да бъдем конкурентноспособни.

Така също се проведе уебинарът: Как да бъдем по-продуктивни? с Христо Стоянов. Той е създател и главен редактор на един от най-полезните и авторитетни български сайтове lifehack.bg - медия за бизнес, лидерство и продуктивност. Христо представи ефективни методи за повишаване на продуктивността в момент на социална изолация. Членовете на нашите организации разбраха повече за това какви помощни инструменти може да използваме, за да организираме нашето ежедневие и да засилим продуктивността си у дома.

В събота се проведе трето уеб събитие от серията "Умения на 21-ви век" на тема „Фалшиви новини и медийна култура“. Гост-лектор беше Венелин Добрев, Съосновател на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България с над 120 000 читатели месечно.

Проектът „Инициатива за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери“ се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Сподели!