На 10 и 11 октомври в София се проведе второто обучение за първата група организации, изпълняващи инициативи по Фонд „Заедно“ на проект „Права и ценности“. Повече от 40 представители на близо 20 граждански организации повишиха своите знания и умения в областта на комуникациите и набирането на средства. Всички те са от организации, опериращи в столицата и региона.

Останалите две групи граждански активисти ще бъдат обучени в Стара Загора и Варна.

Първият ден от обучението постави фокус върху стратегическите комуникации и ролята на онлайн медиите като инструмент за привличане на нови последователи. Темата провокира споделяне на успешни практики и обмяна на идеи за по-ефективно ангажиране на общностите.

Обучението се проведе с участието на Мария Чернева, журналист от БНТ, с чиято помощ гражданските активисти подобриха уменията си за работа с медиите. В края на деня, разпределени по групи, присъстващите участваха в симулации на интервюта пред камера и получиха ценна обратна връзка за подобряване на своето представяне.

Във втория ден на обучението, участниците се запознаха с основните принципи и подходи за набиране на средства и научиха какви са спецификите при работа с индивидуални и корпоративни дарители. Вссяка организация разработи и кратка стратегия за набиране на средства, като включи ключови цели, целеви групи и подходи.

Обучението „Комуникации и набиране на средства“ е второ за организациите, подкрепени по Фонд „Заедно“. Първото обучение се проведе през месец юни тази година и подпомогна участниците да подобрят уменията си по отношение на организационното управление и развитието на хората в екипите им.

Обученията се провеждат с цел изграждане и подобряване на капацитета на гражданските организации в България, като създават и възможност за обмяна на знания и опит мeжду участниците. Чрез изграждането на мрежа от устойчиво функциониращи и споделящи опит организации, обученията по фонд „Заедно“ и проект „Права и ценности“ насърчават дългосрочното развитие на гражданския сектор на регионално, а от там и на национално ниво.

Сподели!