Финалистите в конкурса на инициативата са публикувани на сайта на "Запознайте се и програмирайте".

#meetandcode #awards #digitalskills #CodeEU

През 2021 година се проведе петото издание на най-голямата европейска инициатива за дигитални умения „Запознайте се и програмирайте“ /Meet and Code/. В продължение на два месеца в 35 държави от цяла Европа се проведоха общо 1461 събития по програмиране, чиято цел е да популяризират науката и технологиите сред деца и младежи на възраст от 8 до 24 години. Инициативата е част от Европейската седмица на програмирането /9 – 24 октомври през 2021 година/. Програмата се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата на TechSoup Europe. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup Europe.

Всяка година организаторите преглеждат включилите се в конкурса проведени събития, организирани от НПО-та от цяла Европа, и избират пет от най-креативните сред тях, разпределени по категории. Категориите в конкурса, а и в инициативата като цяло, са съобразени с пет от целите на ООН за устойчиво развитие, които включват: И момичетата програмират!, Програмиране за местната общност, Многообразие, Код за Европа и Код за планетата. Победителите във всяка категория ще получат награда в размер на 2000 евро.

В конкурса са подадени общо 142 записа, които са оценявани от специално журни.

На следния линк можете да намерите финалистите по категории, чиито събития ще Ви вдъхновят да се включите в следващото издание на инициативата. Надяваме се догодина да видим и българско участие сред финалистите.

Следете сайта на ФРГИ, както и нашите социални мрежи, където скоро ще публикуваме повече информация за новото издание на инициативата.

Сподели!