Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ще ви споделим няколко истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България и имат принос към икономиката на страната. Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави. Има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Махди Мосадерпур е част от този проект.

Махди е роден през 1981-ва година в Техеран, където учи артхитектура и работи като проектант в различни строителни фирми. Едва на 23 години, той вече отговаря за изграждането на високи сгради, а професията му го учи на отговорност и всекидневен упорит труд. Не професионалният му път обаче го подтиква да напусне Иран в посока Европа, а изразенето му политическо мнение, което не съвпада с това на режима в Техеран. След съвет от познат, Махди избира България за своя крайна дестинация и днес не съжалява за този избор.

Началото е трудно, поради езиковата бариера, културните различия и нуждата от средства за препитание, но скоро друг иранец, живеещ тук, му предлага да стартира работа като фризьор. Махди се съгласява и не след дълго започва да открива прилики между архитектурата и новото си поприще. Завършва фризьорски курс, като паралелно учи български, опознава българската култура и полага всички нужни усилия да се интегрира в обществото.

16 години по-късно Махди вече има семейство в България, приел е християнството за своя религия и продължава да се развива успешно в професионално отношение. Изпълнен е с опитмизъм и благодарност към хората, които са го подкрепили и приели за един от тях.

Сподели!