Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ви споделяме поредица с истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България имат принос към икономиката на страната.

Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави. Има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Юрий Детков е част от този проект.

Юрий е родом от красивия Санкт Петербург, но в юношеските си години има възможност да се наслаждава на града само през уикенда, тъй като през седмицата учи във военно училище. Там до голяма степен оформя характера и ценностите си.

Интересната част от живота на Юрий обаче започва тук, в България, където се мести на 17 години, привлечен от Висшето училище по мениджмънт във Варна и възможността да получи едновременно българска и британска диплома. През първите години от пребиваването си живее в Добрич, където е разположен кампусът на университета. Въпреки контраста с огромния Петербург, Добрич му допада, а приобщаването му към родната култура става възможно, благодарение на отношенията, които изгражда с преподаватели и колеги. Запознава се с българските традиции и обичаи и открива доста прилики с тези в Русия.

Като неблагоприятни обаче отчита имиграционните политики в България, които стават все по-стриктни с всяка година и усложняват положението на гражданите от страни, извън ЕС. Според Юрий чужденците от външни държави могат да дадат много на икономиката и бизнеса тук, затова се надява властите да отчетат този потенциал и да преосмислят действията си.

След 7 години и половина в България, Юрий успява да се сдобие с разрешение за постоянно пребиваване. Това открива много възможности за реализация пред него, от които тепърва предстои да избере. Оценява бизнес климата в София и шанса за развитие в много различни сфери.

Сподели!