Близо два часа известният ТВ водещ и журналист отговаря на десетки въпроси, свързани с журналистиката, работата в телевизията, медийната грамотност и влиянието на дезинформацията в съвременния информационен свят.

На 15 юни 2023 година се проведе десетото юбилейно издание на инициативата за медийна грамотност - „Журналисти в училище“, част от дейностите на Фонд „Валя Крушкина“. Инициативата среща журналисти с активна гражданска позиция, отстоявана в името на гражданите, с активни младежи от цялата страна. Целта е да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор.

По повод десетгодишнината на „Журналисти в училище“ срещите бяха с променен формат. За разлика от предишни години, когато журналисти от големи български медии, призьори на наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“, гостуваха в различни училища в цялата страна, тази година се проведе една обща голяма среща под формата на онлайн дискусия, с участието на известният телевизионен водещ Николаос Цитиридис. Над 120 ученици и учители от цялата страна се включиха в дискусията. Участниците бяха подбрани след проведен конкурс, в който учители, без значение предмета, по който преподават, изпращаха кандидатури за участие в инициативата.

Водещ на срещата бе Илияна Николова, изпълнителен директор на фондация „Работилница за граждански инициативи“. В началото тя уточни за учениците, че Николаос, преди да разгърне своята кариера в шоу индустрията, е работил като журналист. Именно работата в Offnews му носи отличие в категория „Млад журналист“ на наградите, организирани от Фонд „Валя Крушкина“ през 2014 година. Обърна внимание на факта, че Николаос е бил и гостуващ журналист на няколко училища през годините, както и водещ на самите награди.

В хода на разговора Николаос сподели с учениците истории за пътя, който е извървял от ученическите години до момента, в който е започнал да се занимава с журналистика: „За да станеш журналист, не е важно да си завършил журналистика. Важно е да си грамотен и да си много любопитен, да знаеш как да намираш информация“.

На въпрос от Илияна за това кое прави един човек добър журналист, Николаос обясни: „Основното нещо, което като човек те прави журналист, това е непримиримост, вярвам, че хората трябва да бъдат абсолютно неспирни, да правят всичко възможно да бъдат непримирими към лъжата и към лошите примери и лошото поведение, за да бъдат спрени в зародиш. Така ще ни бъде по-лесно да осмисляме истината. В момент, в който имаме толкова много заблуда, истината е някакъв лукс, и когато пък бъде сервирана, много хора не могат да я приемат, реалността наистина е сурова, ако искаме да живеем по-добре, трябва да направим някакви компромиси към себе си и всичко идва когато си непримирим към истината.“

Screenshot-197.png

Втората половина от срещата беше посветена на въпроси и отговори от страна на самите ученици. Те изненадаха водещия с колоритни въпроси, провокираха го да демонстрира креативност и чувство за хумор, като дори успяха да го накарат да разкаже истории от кухнята в работата му като журналист и водещ:

„Единственото, което аз притежавах, за да бъда част от това ново предаване, е че бях прекалено неопитен, в добрия смисъл на думата, за да поема тази задача, да сменя образа на дългогодишния предшественик на вечерното шоу на bTV.“

Дискусията не отмина и темата за цензурата в българските медии: „Проблемите с цензурата е автоцензурата. Това, което самите журналисти правят – много от тях избират да погледнат настрани, да не разкажат дадена история - това са примирение и смирение, които граничат със здравия разум. Ако има критична маса, която да има достатъчно желание да промени нещата, да се говори истината, да има отношение към професията, ще се поправят нещата. В момента има цензура, автоцензура, но все още има и добри журналисти, които си вършат работата съвестно, така че битката съвсем не е загубена“.

Срещата завърши с множество покани към Николаос да посети различните училища и с обещания за нови срещи.

ЗА ФОНД „ВАЛЯ КРУШКИНА“

Поименният фонд „Валя Крушкина“ е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. в памет на журналиста Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ, която почива през 2011 година, следствие на тежко заболяване и въпреки лечение в Турция. Фондът е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. След като Валя си отива, учредителите на Фонда решават да посветят неизраходваните, дарени средства за лечението на Валя в каузи, в които самата тя е вярвала и защитавала. „Журналисти в училище“ е една от инициативите, които се провежда в рамките на проекта. В края на година се връчват и годишните награди за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Сподели!