Днес Мария Ванкова от bTV, която се занимава предимно с теми като здравеопазване и социална политика, разговаря онлайн с учениците от Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров“ в град Варна. Срещата се отличи с интригуващи въпроси, на които Мария отговаряше задълбочено и пленително.

Като журналист, който отразява здравни теми, включително и най-важната в момента – коронавирусът, тя беше „обсипана“ с въпроси в този контекст.

Учениците се вълнуваха да разберат как протича един нейн работен ден в условията на световна пандемия, страхува ли се за здравето си и какви ще са икономическите последствия за страната след края му.

„Вирусът провали плановете на много от нас. От друга страна, постави живота ни на пауза и ни накара да се замислим за неща като приятелства, личен живот, дом.“- сподели тя с учениците и допълни, че като журналист й се иска по-бързо да приключи кризата и вече да не е преобладаващ информационен поток.

Тя отправи и призив към тях да приемат ситуацията като предизвикателство към себе си как ще се справят с необичайните времена и като шанс да натрупат опит, защото със сигурност ще помнят и разказват преживяното.

Учениците я попитаха още защо е избрала да се реализира в България? Тя отговори, че се чувства добре тук и не е обмисляла сериозно да гради кариера в друга държава.

По-рано през деня се проведе и друга среща, отново с журналиста Росен Цветков, но този път с ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", град Пловдив.

rosen.png

Навръх рождения си ден, Росен прекара част от деня, споделяйки нови интересни истории от професионалния си път. Той разказа за адреналина от разследващата журналистика, за опасностите, които се крият при разкриването на нередности, както и за начините да убедиш хората да споделят с теб ценна информация.

Посъветва още, че когато работиш в екип, трябва да пренебрегнеш егото си, защото често журналистиката е отборна професия и не винаги можеш да бъдеш първи сред всички останали.

Следващата седмица ученици от други части на страната ще се срещнат с журналистите Деси Ризова и Нели Тодорова.

„Журналисти в училище“ е традиционната кампания за медийна грамотност, част от работата на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация "Работилница за граждански инициативи", а тази година заради възникналото извънредно положение срещите се провеждат в онлайн платформата Zoom. Основен медиен партньор на Инициативата е bTV.

Сподели!