Журналистът на bTV - Росен Цветков, член на обществения съвет на фонд „Валя Крушкина“ и носител на Голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“, се включи в поредното онлайн издание на „Журналисти в училище“. Росен е активен участник в срещите от самото им начало през 2012 г. В продължение на цели два учебни часа младежите от ПГИТ "Проф.д-р Асен Златаров", град Петрич задаваха своите многобройни въпроси.

За учениците беше интересно да научат как се е насочил към професията. Как се справя с рисковите разследвания, какво го мотивира в работата, как се чувства по време на преките включвания и има ли предстартова треска и др.

Росен успя да впечатли учениците с разказ за своя репортаж от отделението в Пирогов, в което се лекуват заболелите от коронавирус и оптимизма на една жена над 80 години, вече оздравяваща. В духа на искреността, журналистът сподели, че целта му като журналист е винаги да бъде там, където нещо важно се случва. Да се доближи максимално близо до проблема, а не да стои отстрани. „Няма как да остана вкъщи, да не съм близо до първата линия.“

Един от въпросите постави особен акцент в срещата: „Би ли дал някаква присъда за катастрофата с Милен Цветков?“. Росен заяви, че присъда не би могъл да даде, но със сигурност разследването не трябва да спре да се следи, не заради търсене на сензация, а в името на справетливостта.

Росен посъветва учениците, които решат да се занимават с журналистика, да се учат непрекъснато и да променят периодично нещо малко, за да не се изморяват и да избягат от рутината.

„Журналисти в училище“ онлайн продължава този четвъртък с учениците от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"- гр. Пловдив.

Сподели!